Igen, kanske någon dristar sig till att säga, för vårterminen har i Linköping under flera år haft en tendens att vara krisartad. Många nya barn ska in, samtidigt som femåringarna är kvar. När höstterminen startar brukar lugnet lägga sig.
Men i år har verkligen ordet kris täckning. Inte bara i Linköping utan i hela landet köar barn för en plats i förskolan. Skolverket skrev för ett tag sedan att det aldrig har varit så många barn inne i förskolan som just nu. Enligt verket är nästan 490 000 barn inskrivna i förskolan och det är en ökning med 138 000 på tio år och 7 000 fler barn än förra året.
Barnen blir fler och eftersom nästan alla barn ( 84%) går i förskolan så blir det ont om plats när antalet platser inte ökar i samma takt som barnafödandet.
I Linköping, som är en stad som växer, märks det tydligt. Utbyggnaden av förskolan har inte alls hängt med och fram till 2016 måste antalet förskoleplatser öka med 350 per år och efter det med 150 platser fram till 2022.
Men det räcker ändå inte. För att möta det ökande barnantalet måste barn- och ungdomsnämnden dessutom upphandla omkring ytterligare 500 nya förskoleplatser fram till 2016
Ekvationen med många barn och inte så fullt så många platser är svår att lösa. Just nu finns det inte en enda ledig plats att uppbringa.
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden Catharina Rosencrantz (M) säger att även om man i det längsta – för barnen och deras föräldrars skull – vill undvika tillfälliga lösningar så har man nu bestämt sig för att öppna så mycket man kan. Så har exempelvis den öppna förskolan på familjeenheten på Valla vårdcentral tagits i bruk som förskola för att köande barn i Tornhagsområdet temporärt ska få en föreskoleplats.
Följden blir att verksamheten för den öppna förskolan förändras.
– Det blir inte den verksamhet vi har i dag, men vi kommer att hålla igång den. Vi har ansträngt oss till det yttersta för att klara det här, säger Rosencrantz.
Enligt Catharina Rosencrantz kommer Linköping att klara sig från viteskrav, även om det är på håret.
Anledningen till att förskolekön är mer än överfull är att flera planerade förskolebyggen har försenats. Det gäller framför allt förskolan vid Folkets park och den vid Adjunkten (bakom Engelska skolan).
Det är inte bara i förskolan som läget är kärvt. Grundskolan måste också byggas ut rejält och i den lokalförsörjningsplan som barn- och ungdomsnämnden tagit fram framgår att det behövs 500 elevplatser årligen fram till 2022.
Det innebär bland annat att de förskolor/skolor som byggs nu ska kunna användas på flera sätt, både som förskolor och skolor.