I Tallboda blev många föräldrar på förskolan Ankaret upprörda och oroade när beskedet kom – strax före jul – att tre förskollärare och en kock hade sagt upp sig.
Enligt föräldrarna bekräftar det bilden av Tallboda som ett förskoleområde som många söker sig från och att det är ledningen som inte fungerar. Förskolechefen kritiserades också hårt från föräldrahåll bland annat för att hon inte varit tillgänglig den dagen då personalförändringarna kom till föräldrarnas kännedom.
Att fyra personer på samma förskola säger upp sig nästan samtidigt är olyckligt. Det anser barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell.
– Det finns ingen gemensam orsak till att de fyra slutar, det är sådant som kan hända ibland, säger han.
Han förstår att föräldrar är oroade men säger att personalsituationen har löst sig. Bland annat genom anställningen av en ny kock, och att två barnskötare, kända för barnen, anställts på långtidsvikariat.
Corren har varit i kontakt med personer som menar att det är förskolans chef som inte fungerar och att det är därför förskollärarna säger upp sig.
Men några sådana klagomål på förskolechefen känner inte Lars Rejdnell till.
Han konstaterar att personal har rätt att säga upp sig och att grundorsaken till problemen är bristen på förskollärare. Något som kommunen nu försöker göra något åt genom att bland annat erbjuda barnskötare utbildning till förskollärare. Redan nästa år blir flera klara.
I dag utgör förskollärarna 45 procent av personalen inom förskolan i Linköping. Vilket är långt under under de mål för nya och gamla förskolor som politikerna slagit fast.
Enligt Lars Rejdnell anställs hela tiden både barnskötare och förskollärare för att möta det växande behovet. För att öka andelen förskollärare så måste man – utöver nyanställningar – också omvandla barnskötartjänster till förskollärartjänster när en barnskötare går i pension. Målet att öka andelen förskollärare kan förstås göra det svårare för barnskötare att få en fast anställning.
På Correns facebooksida kommenteras artikeln om personalflykt från Tallboda. En åsikt är att det inte spelar någon roll om pedagogerna är barnskötare eller förskollärare.
Något Lars Rejdnell inte håller med om.
– Förskollärarna har en annan pedagogisk utbildning. Det är också de som enligt läroplanens krav ansvarar för den pedagogiska verksamheten vid förskola, säger han.