Bästa maten för studenter

Potatiskroketter med kapris och ramslök passar till halloumi. Lökkräm och äggskum är ett alternativ, ljummen säsongssallad ett annat eller är kanske melonsallad godast? Juryn avgör när studentkockar gör sitt allra bästa.

Rödbets- och hallonsorbet till desserten.

Rödbets- och hallonsorbet till desserten.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-03-23 21:05

Med minuters mellanrum drar kockparen igång i Kårhuset Kollektivet. Elsa Danielsson och Linda Johansson är först ut, och de tar det rätt lugnt i början.

– Vi har gott om tid, säger Elsa Danielsson och skalar lugnt grönsakerna.

Samtidigt erkänner hon att det här mattävlandet är det mest stressande hon någonsin gjort.

– Vi blev färdiga med tre minuters marginal förra gången, säger hon, det var helt osannolikt! Den här gången känns det lite bättre.

Förra gången, det var i november. Då genomfördes två deltävlingar med fyra matlag i varje, och två lag per tävling gick vidare till kvällens final.

StudentKKocken, med två K i mitten för Kårhuset Kollektivet, började som Matilda Blomqvists projektarbete. Hon läste på universitetet och skapade tävlingen som en prototyp, en idé som blev till en rapport.

– Men från i somras blev det ett praktiskt projekt, säger hon. Vi bjöd in studenter att skicka in recept på soppa och så tog en jury ut åtta lag till tävlingen. Kommunen är medarrangör, och massor med olika människor och sponsorer har bidragit på olika sätt.

Kvällens tävling ska bedömas av en jury med proffskockar. Michael Lindeberg och Roberth Kavén jobbar båda på IFK Norrköpings Arena och Magnus Dahlin på Villa Fridhem. Här ska de bedöma både smak, presentation, hygien och ordning i köket – till och med namnet på rätten är viktigt.

– Man äter med ögonen, lukten är viktig, även namnet som ger ett visst intryck, säger Magnus Dahlin.

Det här är duktiga amatörkockar – är det någon skillnad mot professionella?

– De här är bra, säger Michael Lindeberg. Kanske kan man märka en skillnad i teknik och tillvägagångssätt när de tillagar maten. Och en del bladningar är kanske lite överraskande.

– Balansen, förklarar Roberth Kavén. Syran, sötman, olika smaker ska balansera.

Typ syrliga lingon till den söta blodpuddingen?

– Precis. Och lite tuggkänsla i lingonen, texturen ska också vara varierad.

Någon blodpudding var det nu verkligen inte fråga om denna studentkockstävlarafton. Förrätten skulle alltså innehålla halloumi och varmrätten gösfilé. Till efterrätt skulle 70-procentig choklad användas.

– Å, vi har övat rejält, säger David Carlsson. Här görs ingenting helt spontant!

Han och Sara Bley brukar inte laga mat ihop. De pluggar inte heller ihop, Sara ska bli civilingenjör och David läser affärsjuridik. Däremot är de friidrottare båda två, Sara 400 meter häck och David stavhoppare.

– Det var så vi lärde känna varandra, säger David. Och det var för min del också genom friidrotten som matintresset föddes. Jag var tvungen att äta bra för att kunna prestera.

Lagat mat ihop har däremot Elin Beijbom och Oskar Magnusson gjort många gånger. De är ett par även bortanför spisen. Båda läser till civilingenjörer, Elin inom energi och miljö, Oskar maskinteknik.

– Vi äter mycket vegetariskt sedan vi flyttade till Linköping, säger Oskar, och vi lagar faktiskt riktig mat varje dag.

Sara Bjurman och Beatrice Krüger känner också varandra mycket väl. De pluggar ihop på läkarprogrammet och de beskriver sin vänskap som nära:

– Vi har till och med samma strumpor, säger Beatrice.

Båda gillar förstås att laga mat, och de har en egen hejaklack som gör sitt bästa för att komma med uppmuntrande tillrop, vifta med pompoms och plakat.

Kanske blir StudentKKocktävlingen en tradition och kanske sprider den sig till andra universitet.

– Ja, tanken finns att göra det här till ett återkommande event, säger Matilda Blomqvist.

Fotnot: Vinnare och årets bästa studentkockar i Linköping blev Elin Beijbom och Oskar Magnusson (till sin egen stora förvåning och strålande glädje). De serverade friterad halloumi med melonsallad före gösfilé med kronärtskocka på tre sätt och chokladbrownie med vaniljpannacotta och passionsfrukt till dessert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om