Det visar 2013 års elevenkät där det sammanlagda helhetsvärdet visar att ungdomarnas inställning är klart positiv. Högst upp på listan hamnar Dar al Uloum, följt av Tornhagsskolan, Frösunda Pandionskolan och Skäggetorpsskolan.
De flesta av Linköpings elever känner sig trygga i sin skola, tryggast är högstadieeleverna på Tornhagsskolan och minst trygga (men ändå med höga värden) känner sig eleverna på Kunskapsskolan Linköping.
Acceptansen för att vara annorlunda utan att bli retad verkar också vara stor på de flesta skolor, enligt eleverna. Här hamnar Dar al Uloum högst med Frösunda Pandionskolan och Tornhagsskolan efter sig. Längst ner på den listan, men också här med värden som pekar mera mot det positiva än det negativa, finns Kärna skola.
På frågan om skolarbetet lockar till ökad lust att lära sig mer, hamnar Tornhagsskolan i topp, med Dar al Uloum och Skäggetorpsskolan bakom sig. Här är skillnaderna väldigt stora mellan de skolor som hamnar i topp och de som kommer efter.
Men överlag för hela enkäten är värdena väldigt höga, konstater Klas Lind på utbildningskontoret.
Är det någon som bryr sig om vad enkäten visar?
– Absolut, den är ett viktigt instrument för att se hur det står till i skolan, säger barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell.
Resultatet av enkäten är ännu så länge så nytt att utbildningskontoret inte hunnit med någon grundligare analys. Men så småningom är tanken att man ska diskutera svaren på seminarier under våren.
Elevenkäten genomfördes också under 2012. Även det året hamnar Dar al Uloums högst och det gäller för samtliga årskurser.
Johanna Svensson är rektor på Frösunda Pandionskolan, som är en så kallad resursskolan. Även om skolan inte riktigt kan jämföras med en ”vanlig” högstadieskola är hon mycket glad över elevernas förtroende för skolan.
– Det är särskilt roligt eftersom våra elever har mindre goda erfarenheter av skola, säger hon.
Att medvetet jobba med helheten och att skapa ett bra samarbete med föräldrarna tror Johanna Svensson har bidragit till elevernas positiva inställning till skolan.
Tornhagsskolan låg högt också förra årets enkät och i år har man klättrat ytterligare. Här handlar det om ett medvetet och långsiktigt arbete för att få alla elever med på kunskapståget, menar högstadiets rektor Catrine Månsson.
– Det är nästan ingen unge som hamnar mellan stolarna för alla är väldigt på och alla ser alla eleverna hela tiden, säger hon.
Skolan jobbar också hårt för att minska skillnaderna i resultat mellan pojkar och flickor, ett arbete som börjar ge resultat.
I Skäggetorp är rektor Kajsa Andersson också glad över resultatet, men faktiskt inte så förvånad.
– Nej, faktiskt inte. Trots fördomar har skolan ett gott rykte och det är få elever som väljer en annan skola. De som gör det kommer dessutom ofta tillbaka, säger hon.
Det goda resultatet beror helt på den fantastiska personalen – från lärare till fritidsledare, vaktmästare och måltidspersonal – säger Kajsa Andersson.
I Skäggetorpsskolan arbetar man målmedvetet med värdegrunder och ordningsregler och det har gör att eleverna känner sig sedda, tror Kajsa Andersson.
Att eleverna uttrycker att de blir nyfikna och vill lära mer, beskriver hon som en stor framgångsfaktor och hon tror att det beror på att skolan har höga målsättningar för varje elev.
Fotnot: Corren har utan framgång sökt företrädare för Dar al Uloum.