Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterar årligen en lista som baseras på svar från landets företag om bemötande i ärenden som rör kommunernas myndighetsutövning.
På torsdagen presenterades siffror för 2020. Där ligger Boden i topp. Linköping placerar sig på plats 42. Även om det är betydligt bättre än samtliga övriga östgötakommuner låter det kanske inte så mycket att skryta med.
Men kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) ser det på ett annat sätt.
– De kommuner som ligger i topp är små och siffrorna baserar sig på väldigt få fall. För vår del handlar det om totalt drygt 600 ärenden som betygsatts och vi rankas som nummer ett av landets tio största kommuner.
Och det faktum att nöjdhetssiffrorna ökat rejält de två senaste åren ser Borg som en politisk framgång.
– När vi tillträdde hade vi som övergripande mål att förbättra företagsklimatet. Vi har målmedvetet jobbat med bemötandet på förvaltningsnivå när det gäller tillstånd och tillsyn, säger Borg.
SKR:s ranking baseras på siffror inom områden som bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd.
De enkäter som undersökningen baseras på presenteras i form av NKI, ett nyckeltal i form av ett index för kundnöjdhet. Siffror över 70 anses som bra. Linköping landar totalt på 78, med 89 som högst (serveringstillstånd) och 71 som lägst (markupplåtelse).
– Ett kvitto på att vi är på rätt väg. Det hade tidigare uppstått ett dike mellan företag och kommun. Men attityderna har ändrats tack vare tätare kontakter och dialog mellan tjänstemännen i förvaltningarna, där kontakterna med företagen sker. Nu gäller det att utveckla metoderna, dra lärdom av pandemin och de ändrade sätt att jobba som uppstått kring den, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Även Stefan Eriksson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, ser de förbättrade siffrorna som en följd av en lyckad politisk strategi som anammats på tjänstemannanivå.
– Att kommunen har blivit en samarbetspartner med företagen är en framgångsfaktor. Det innebär inte att företagen alltid får ja på sina ansökningar. Men det går att bedriva myndighetsutövning och samtidigt hjälpa företagen att göra rätt, säger Stefan Eriksson och fortsätter:
– Att företagen ger oss bättre betyg än året innan under det troligen tuffaste året i modern tid är verkligen fantastiskt.