Så gott som varje dag går Micael Sköld in på Blocket. Han är inte ute efter att köpa eller sälja något. Det har bara blivit en vana, driven av dåliga erfarenheter. En paranoia, nästan. Och det är en speciell annons han letar efter.
Allt började för några år sen. Han är på jakt efter boende i Linköping. Via blocket får han kontakt med en person som säger sig hyra ut en lägenhet i Tannefors i närheten av den gamla brandstationen. Det är vinter 2020.
– Man kunde inte komma och titta på lägenheten, vilket inte var jättekonstigt med tanke på pandemin, berättar Micael.
Uthyraren vill sköta kommunikationen utanför Blocket. Inte heller det är något som Micael reagerar på.
– Det kan man kanske tycka är ganska rimligt ändå, för det kan vara lite bökigt att hålla på och kommunicera via Blocket.
Utan närmare eftertanke skickar han en kopia på sitt körkort och betalar motsvarande två hyror. Inflyttning ska ske i januari 2021. Men när Micael kommer till det han tror ska bli hans nya hem förstår han att något inte stämmer.
– Flera andra bilar är där. Jag pratar inte direkt med nån, men jag hör hur de börjar prata sinsemellan efter ett tag, och då inser man att de är där för samma lägenhet.
In i det sista hoppas Micael att det inte är som han tror. De andra bilarna lämnar en efter en. Till slut tvingas även han att se sanningen i vitögat: han har blivit utsatt för ett bedrägeri. Drygt 12 000 kronor i sjön, men framförallt – han har ingenstans att bo.
Med hjälp av sina kollegor lyckas han som tur är lösa ett tillfälligt boende. Han polisanmäler det inträffade, och en dryg månad senare har han hittat en annan lägenhet och flyttar dit. Här kunde historien ha tagit slut. Men i själva verket har den bara börjat.
Kaptensgatan 4 ligger i stadsdelen T1 i Linköping. Micael står på innergården utanför huset där han bor. Han berättar om första gången det hände. Det är tre år sen nu.
– När jag kommer hem och kollar postfacket så är där ett brev från en advokatfirma.
Hans första tanke är att det är något jobbrelaterat – avsändaren är samma advokatfirma som hans arbetsgivare, dåvarande Gula huset, använder. När han öppnar brevet får han en chock.
– Det visar sig då att det är en stämningsansökan mot mig. Jag tänker "vad fan är detta?". Jag fattar ingenting överhuvudtaget!
Micael kontaktar sin chef, som i sin tur kontaktar advokatfirman. Efter ett tag börjar bilden över vad som har hänt att klarna.
Det visar sig att dottern till en anställd på firman har blivit utsatt för en bedragare, som utgett sig för att vara Micael och lagt ut en annons om uthyrning av hans lägenhet. Bedragaren har använt sig av kopian av Micaels körkort som han skickade i samband med att han själv blev lurad på den där lägenheten i Tannefors.
– Vilket var det dummaste jag kunde ha gjort, konstaterar Micael nu i efterhand.
Snart dyker det upp fler fall. Micael blir anmäld till Kronofogden åtskilliga gånger och krävd på pengar av personer som tror att det är han som har lurat dem. I ett av fallen lyckas han få till en träff med personen som har anmält honom och förklara öga mot öga vad som har hänt. Tillsammans gör de en polisanmälan. Så gör han även med ytterligare ett par fall, men när han märker att det inte händer något med utredningarna så slutar han att anmäla.
Vid ett tillfälle blir situationen direkt obehaglig. En kille anmäler Micael och kräver honom på 57 000 kronor. Han skickar sms till Micael, som förklarar hur det ligger till, men killen insisterar trots det på att komma hem till Micael.
– Jag känner mig hotad rent ut sagt, så jag tar kontakt med polisen, säger Micael.
Killen skriver att han tänker komma till adressen ett visst datum. Av rädsla för vad som kan hända håller sig Micael borta från hemmet hela den dagen. På kvällen ringer han en vän för att inte behöva gå hem själv.
– Jag kände att "tänk om han är utanför nu? Vad fan gör jag då om jag är själv?".
Det tar tid innan han lyckas skaka av sig obehagskänslan.
– Det var nog i en månad som jag kollade mig över axeln varje gång när jag gick hemifrån eller gick hem.
Än idag svarar han ogärna på telefonnummer som han inte känner igen, vilket försvårar hans jobb där olika personer titt som tätt behöver få tag på honom.
– Man har blivit lite paranoid. Det har inte varit så jävla kul att det ringer i telefonen, man svarar, och så är det nån som säger: "hej, jag ska titta på din lägenhet".
En gång gick det längre än till telefonsamtal. Det var en mot slutet av sommaren förra året.
– Det knackar på dörren, och där står det en person som är färdig att flytta in. Och det händer tre gånger samma dag, tills jag till slut inser att jag inte kan vara hemma. Jag bara tog mina grejer och åkte iväg. Jag orkade liksom inte. De stod utanför med flyttlass, färdiga att flytta in. Det var hemskt.
Det är efter alla de här händelserna som Micael börjat med sin dagliga rutin att skanna Blocket. Han letar efter annonser som använder de bilder som använts för att hyra ut hans lägenhet, men som i själva verket föreställt en helt annan bostad. Ser han en sån annons anmäler han den genast för att Blocket ska plocka ner den.
Och kanske har det gett resultat. Vad han har sett så har ingen försökt att hyra ut hans lägenhet i ungefär ett halvår nu.
– Jag vet inte om det är så att de någonstans har förstått att det är nån som har ögonen på dem och inser att "den adressen kan vi inte använda".
Micael ömmar för dem som utsatts, och som liksom han själv, skickat en kopia på sitt körkort till bedragarna. Han befarar att de kan komma att utnyttjas på samma sätt som han har blivit utnyttjad.
En ny termin har precis börjat. Bråda tider för dem som försöker lura studenter och andra som söker efter bostad, resonerar Micael. Det bästa sättet att värja sig mot den här typen av bedrägeri tror han är att helt enkelt kontakta dem som äger fastigheten där den uthyrda lägenheten påstås finnas.
– Många gånger är det så att de här lägenheterna är i andra hand, och för att få hyra ut i andra hand måste du ha hyresvärdens tillåtelse. Om det nu inte är så att man fuskar, men likadant då, det ska man ju inte hålla på med heller.
Själv fortsätter han att hålla koll Blocket, och följa hur det går med de polisanmälningar som han trots allt har gjort.
– Man har ju hört om fall där de faktiskt har hittat nån som har blivit dömd, säger han.
– Så då tänker man att det kanske finns ett hopp ändå.