Nya riktlinjer för doulor dras tillbaka efter kritiken

Ett PM skickas ut till de anställda på BB i Linköping. Från och med nu måste den som vill ha med sig en doula till förlossningen få ett godkännande av vården. När PM:et delas på Instagram väller kritiken in och två dagar senare återkallas det. "Vården kan inte lägga sig i det här, som är en rättighet för personen som ska föda", säger doulan Belén Martín.

Doulan Belén Martín vill bidra med kunskap om förlossning som hon upplever att sjukvården saknar.

Doulan Belén Martín vill bidra med kunskap om förlossning som hon upplever att sjukvården saknar.

Foto: Klara Thörn

Linköping2024-01-24 05:00
undefined
Belén Martín och de andra doulorna i Östergötland förberedde sig på att föra kampanj mot PM:et, innan det drogs tillbaka.

Det är Märta Cullhed Engblom som delar regionens PM på sin Instagram, efter att ha fått det skickat till sig av en kollega. Hon är barnmorska, Instagramprofil och författare till boken Föda barn med stöd. Tillsammans med en kollega utbildar hon kvinnor till doulor.

En doula anlitas av den blivande mamman för att vara ett emotionellt och psykiskt stöd innan, under och efter förlossningen. Doulan har ingen medicinsk utbildning, men ska under förlossningen verka som ett komplement till sjukvårdspersonalen.

Instagraminlägget får doulor, barnmorskor och följare landet runt att reagera starkt. De nya riktlinjerna från Region Östergötland är unika i Sverige och enligt Märta Cullhed Engblom är det symboliskt betydelsefullt.

– Det är kvinnan som föder som bestämmer, hon ska inte behöva få godkänt för vem hon har med sig. För många förbättrar det hela förlossningen att ha med sig en doula. Symboliskt är det en jätteviktig skrivelse därför att det speglar hela maktdynamiken vid en förlossning. Med det här förmedlar vården att det är "vi som bestämmer".

undefined
PM:et som skickades ut.

För doulorna innebär det en risk att bli svartlistad, menar Märta Cullhed Engblom. När hon delar regionens PM hör doulor av sig och uppger att de tappat lusten att fortsätta med yrket.

Två dagar senare, den 17 januari, drar Region Östergötland tillbaka PM:et. 

Den bild som målas upp på sociala medier är inget förlossningen vill eller tänker stå bakom, berättar Eric Hildebrand, medicinskt ledningsansvarig läkare för förlossningen i Linköping.

– Vi var ledsna över att det kunde tolkas på det sätt det gjorde, det vill säga att sjukvården på något sätt vill utöva makt över kvinnorna. Något sådant är vi inte intresserade av. Vi går ju ut för att ge ett bra stöd till kvinnan under sin förlossning. Den formuleringen kunde tolkas på ett sätt som vi inte hade tänkt på, säger han.

undefined
Eric Hildebrand, ledningsansvarig läkare på förlossningen, har sett ett växande intresse för doulor och vill se ett ökat samarbete mellan vården och doulorna.

Bakgrunden, berättar Eric Hildebrand, var att avdelningen i nuläget bara tillåter en medföljare för att undvika smitta i influensatider. Eftersom doulan skulle vara en person utöver anhörig ville de ha en formell ansökan, men det skulle mest vara en formalitet, menar Eric Hildebrand.

Kritikerna menar att det här bryter mot patientlagen, har man inte rätt att välja sina egna stödpersoner?

– Det har jag svårt att kommentera för jag vet inte exakt vilken formulering det syftar till, men då har ju hela sjukvården brutit mot patientlagen under pandemin i så fall.

Eric Hildebrand kan förstå de negativa reaktionerna, men menar att det är en självklarhet för honom och verksamheten att kvinnans behov ska stå i fokus. Om det hade varit ett meddelande till allmänheten så hade det framgått tydligare, säger han.

– Vi kan bara säga att det är ledsamt att det blev en sådan negativ diskussion kring det här och det får vi ta på oss att det var olyckligt formulerat. Det är vi ledsna för.

Belén Martín är del av kollektivet Östgötadoulorna. Totalt är de 14 doulor som är verksamma i länet. De vill erbjuda kvinnan en kontinuitet som vården har svårt att ge, men också bejaka psykologiska, sociologiska och spirituella sidor av födandet, berättar Belén Martín. 

Samarbetet mellan doulor och personalen på BB i Linköping fungerar i de allra flesta fall bra, berättar hon och tror därför att det är en enskild konflikt som ligger till grund för PM:et.

– Texten är så dåligt skriven, det känns som att den är skriven i affekt, säger Belén Martín.

undefined
Doulan Belén Martín vill bidra med kunskap om förlossning som hon upplever att sjukvården saknar.

Eric Hildebrand delar bilden av att samarbetet mellan doulor och personalen på förlossningen fungerar väl och vill inte kännas vid att någon konflikt ligger till grund för PM:et.

– Jag vill inte kommentera om det har varit några enskilda saker. För oss är det viktigt att det blir ett bra samarbete och det kommer vi jobba vidare med. Vi har ju båda samma mål, att det ska vara gott omhändertagande och gott stöd under förlossningen.

Under hösten träffades några av doulorna med vården under vad Belén Martín beskriver som ett konstruktivt möte. Sen stormen kring de nya riktlinjerna har det gjorts planer på ett uppföljningsmöte. Där hoppas Belén Martín att en plan kan utarbetas för hur de ska hantera eventuella konflikter i framtiden. Att den doula som kvinnan tar med sig ska behöva godkännas av sjukhuset är ingen lösning, menar hon.

– Vården kan inte lägga sig i det här, som är en rättighet för personen som ska föda. Precis som att vården inte kan säga att du får inte ha med dig den här mannen, du får välja en annan. Det är därför det här är helt oacceptabelt, olagligt och ett brott mot kvinnans mänskliga rättigheter.

undefined
Belén Martín är en av 14 verksamma doulor i länet. De är samlade under namnet Östgötadoulorna.

Skulle det inte bara vara en formalitet?

– Men när man öppnar en sådan möjlighet, då öppnar man upp för att hindra en doula. Om de ska behöva acceptera doulan, då öppnar man upp för att de ska kunna säga nej. Vad händer om de inte accepterar? På vilken grund skulle det vara? säger Belén Martín.

Med ett växande intresse för doulor i länet ser även Eric Hildebrand ett ökat samarbete som en rimlig väg framåt och han försäkrar att inga liknande PM kommer att skickas ut igen.

– Om det ska finnas någon form av riktlinje så ska den vara skriven tillsammans med doulorna och med kvinnan i fokus, säger han.

Doulan Belén Martín vill bidra med kunskap om förlossning som hon upplever att sjukvården saknar.
Doulan Belén Martín vill bidra med kunskap om förlossning som hon upplever att sjukvården saknar.
Karta: Förlossningen i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!