Ben satsade på solpaneler

Solpaneler på taket blir ett allt vanligare inslag i stadsbilden. Ben Hammarsten i Jägarvallen är en av dem som tagit steget.

Ben Hammarstens solpaneler täcker nästan en tredjedel av hushållets behov av el.

Ben Hammarstens solpaneler täcker nästan en tredjedel av hushållets behov av el.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-04-30 06:00

Ben Hammarsten och hans fru Sara fick inspirationen till solpanelerna under en bilsemester.

– Vi svängde av autobahn för att äta. Vi hamnade i en liten tysk by och där hade vart och vartannat hus solpaneler. Vi tänkte att det kan vi ju ha hemma hos oss också.

När Ben kom hem till Linköping tog han kontakt med sin elleverantör, Bixia.

– Jag har fått bra stöd av Tekniska Verken och Bixia. De hade en bra inställning och hjälpte mig med det mesta, att hitta en bra leverantör till exempel, berättar Ben.

Ett halvår efter bilsemestern, i januari 2014, var 18 solpaneler på plats på taket som ligger åt syd-sydväst. I ett senare skede kompletterade de med fyra till och anläggningen producerar nu runt 5 000 kWh per år. Det är nästan en tredjedel av hushållets behov.

De svarta panelerna smälter bra in på taket.

– Vi valde helsvarta paneler. Det var lite dyrare, men det blev snyggare, säger Ben.

Solpanelerna kostade

126 000 kronor. Slutsumman blir dock lägre, cirka 82 000 om de får det statliga stöd till solpaneler som de har sökt. Annars kan de utnyttja rotavdrag och hamna på 109 000 kronor. Ytterligare 2 500 kronor kan räknas bort, eftersom Ben Hammarsten fick den summan från Bixias miljöfond.

– Rent ekonomiskt är det ingen jättebra affär att installera solceller. Det beror förstås på hur elpriserna utvecklar sig, men om jag bortser från räntan så kan jag räkna hem panelerna på 16 år med bidrag och 21 år om jag inte får det. Panelernas beräknade livslängd är 25 år.

Den stora vinsten ligger i att känna att man gör något för miljön, menar Ben.

– Solpanelerna blir dessutom hela tiden billigare och effektivare, så snart tror jag att de kommer att löna sig även utan bidrag. Solenergi har framtiden för sig.

Ben Hammarsten är ingenjör och tycker att teknik är roligt. I mobilen och på tv:n kan han hålla koll på hur mycket panelerna producerar och avläsa statistik bakåt i tiden.

När Corren Bostad är på förmiddagsbesök producerar panelerna 2,12 kW.

– Men i eftermiddag blir det mer, 4,2 kW som mest, säger Ben.

För några år sedan var det ganska ovanligt att privatpersoner satte upp solpaneler, men det håller på att ändras.

– När jag var på Bauhaus häromdagen såg jag att de gjorde reklam för solceller inklusive montering. Så solenergi är inget konstigt längre, säger Ben.

Ben Hammarsten är sugen på att ta ytterligare ett steg mot en miljövänligare vardag – att skaffa elbil.

– Tänk att köra på el som man själv har producerat! Elbilarna är billiga i drift men fortfarande dyra att köpa. De kommer säkert att bli billigare och bättre om man väntar några år, men någon måste ju gå före också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!