Ärendet måste dock även beredas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Först till sommaren räknar vi med att kunna inviga reservatet säger Elias Aguirre (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Naturreservatet blir då dubbelt så stort som i dag. Den södra delen av skogen innebär ungefär från Vallabackarna till Lambohovsleden. Det är den del som kommunen köpte av Fortifikationsverket på 1990-talet, och som före det var militärt övningsområde.
– Det är den lite "vildare" delen av skogen. Att jämföra med "bondens skog", närmare Gamla Linköping. I den södra delen av skogen har vi till exempel låtit en del stormfällt virke ligga kvar, till förmån för biologisk mångfald som olika svampar och insekter. Det är många som använder skogen, och därför finns det många intressen här, säger Anders Jörneskog, kommunekolog i Linköpings kommun.
Läs mer: Naturreservatet ska bli dubbelt så stort
Vallaskogens existens har inte varit någon självklarhet, den har diskuterats genom decennier. Exempelvis hölls 1989 en folkomröstning om en trafikled som skulle dras rakt igenom grönskan. Det blev en stark majoritet mot den så kallade Vallaleden.
År 2003 antogs en översiktsplan för det som tidigare var militärt övningsområde och där angavs att den södra delen av Vallaskogen också skulle bli naturreservat. Det dröjde alltså fram tills nu. Samråd med bland annat sakägare och Länsstyrelsen har hållits, samt en medborgardialog:
– Det finns en väldigt stark vilja bland Linköpingsborna att bevara Vallaskogen, säger Elias Aguirre.
I och med detta kommer man också att rusta upp och bevara ett gammalt torp, Jonsbo, och ett militärt förråd i området. Det är ännu inte helt klart hur dessa ska användas. Det ska även i fortsättningen vara tillåtet att rida på gång- och cykelvägar i reservatet. Även en terrängcyklingsbana ska finnas kvar och ett motionsspår ska rustas upp. En skillnad blir att hundar måste hållas kopplade även i den södra delen av Vallaskogen.