Därmed minskar behovet av att köpa energi till biblioteket med 60 procent.
Solinstrålningen via alla fönster gör att biblioteket blir hett som ett glashus på sommaren och måste kylas för att folk ska kunna vistas i byggnaden under den varma årstiden. Nästan lika mycket energi som behövs för att värma upp biblioteket på vintern ventileras ut till ingen nytta mitt i sommaren. Eftersom bibliotekets kylmaskin nu har tjänat ut tänker Lejonfastigheter i stället skapa ett energilager med ett 30-tal borrhål i berget invid biblioteket för att ta till vara på överskottsvärmen och använda den för uppvärmning av bokhallen under vinterhalvåret i stället.
Passar för Cloetta center– Den här lösningen passar bäst för stora anläggningar som behöver både värme och kyla samtidigt. Många fler skulle kunna göra likadant och vi borde fundera över det när det gäller anläggningarna vid Cloetta center, säger Kjell Elofsson på Lejonfastigheters teknikavdelning.
Borrhålen ska vara på plats före sommaren. För Lejonfastigheter handlar det om en investering på cirka fem miljoner kronor, som betalar sig på sex år och har en livslängd på femtio år. Många soltimmar på sommaren ger sedan billig energi på vintern.
Läs mer i måndagens Corren