Bilägare får ingen ersättning

Det är inte alls säkert att du får ut några försäkringspengar om bilen blir stulen. I alla fall inte om bilen är utrustad med elektronisk startspärr.

LINKÖPING2004-08-20 04:58

För en tid sedan fick en bilägare avslag på ersättning från försäkringsbolaget eftersom bilen, med avancerad larmutrustning, ansågs omöjlig att stjäla.

Ärendet togs upp i Stockholms tingsrätt, och domen blev något av en chock för bilägaren. Hans talan ogillades. Domen har nu överklagats.

Flera ärenden

Försäkringsbolag runt om i landet följer ärendet med stort intresse. Skadechef Anders Karlsson på Östgöta Brandstodsbolag i Linköping har flera liknande ärenden på gång.

-- En bil som är utrustad med elektronisk startspärr kan man i princip inte stjäla. Därför är vi mycket uppmärksamma när nyare bilar försvinner på tillfälliga parkeringsplatser, säger Anders Karlsson.

De flesta bilar tillverkade under de senaste fyra-fem åren har startspärr, vilket försvårar tillgrepp. I exempelvis Östergötland har stölder av och ur bilar minskat kraftigt bara under de senaste två åren.

Färre inbrott

Under de första sju månaderna (januari till och med juli) i år uppgick Brandstodsbolagets skadekostnader till 7,2 miljoner kronor. Totalt under perioden stals eller försvann 605 bilar, enligt polisen. För två år sedan var skadesumman 12 miljoner kronor, och 1 060 bilar stals i länet. Inbrott i bilar har samtidigt minskat från 7 700 (år 1997) till 4 800 förra året.

Även stölder i bilarna har minskat, dels genom kampanjer som "Töm bilen", dels genom att polisen har utökat resurserna för att komma åt brottsligheten.

Nyare bilar har blivit betydligt säkrare. Att stjäla en ny bil går i princip bara med bilnyckeln. Ett proffs kan knäcka koderna till startspärren på en halvtimme, men sådana bilstölder är ovanliga. Ett annat alternativ är att köra en vagga under bilen och transportera bort den.

Värdehandling

-- Bilnyckeln är en värdehandling. Om någon tar den så kommer man även åt bilen, säger han.

I Norrköping stals en lyxig Mercedes, värderad till några hundra tusen kronor, förra året. Bilen stod på en tillfällig P-plats. Det här ärendet tas upp i tingsrätten 11 september.

-- Jag lyfter inte upp några ärenden som vi inte tror på. Vi måste vara hund-ra procent säkra på att bilen inte är stulen vid en rättegång.

Lyxbilar

Ander Karlsson anser att försäkringsbolaget inte behöver gräva speciellt mycket för att göra en bedömning i sådana här ärenden.

-- Det är inte ovanligt att ombudet tar kontakt med försäkringsbolaget innan målet tas upp i tingsrätten. Efter informationen läggs ofta ärendet ner.

Anders Karlsson säger att biltjuven i regel spanar in en lyxbil på den ordinarie p-platsen vid exempelvis bostaden. Biltjuven kan bogsera bort den, men det tar tid, och det väcker uppmärksamhet. Därför är det här inte speciellt vanligt. Och när fordonet är tillfälligt parkerad i en annan stad är det osannolikt att tjuven tar just din bil.

Det är inte vanligt att nyare bilar med startspärr och ljus- och ljudlarm stjäls från P-platser. Däremot ökar antalet stölder där ägaren suttit i eller varit i närheten av bilen. För det mesta handlar det om lyxbilar.

-- Det här är en otäck utveckling. Personer har bland annat hotats med pistol, och sedan har tjuven eller tjuvarna tagit bilen, säger Anders Karlsson.

I det uppmärksammade fallet i Stockholm försvann en Volvo V40 2,0 SE, värderad till 105 000 kronor, på en besöksparkering. Bilen var utrustad med en startspärr, så kallad immobilizer, vilket innebär att bilen bara kan startas med en nyckel som är försedd med en kod. Dessutom hade bilen ljus- och ljudlarm.

Försäkringsbolaget utredde ärendet och beslutade att inte betala ut någon ersättning. Bilen är fortfarande försvunnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!