BILDER: Så ser simhallen ut inomhus

Linköpings nya simhall får rutschbanor – men det blir inget utpräglat äventyrsbad. "Det är jag glad för", kommenterar kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Vid entrén planeras ett nytt torg. Den höga delen av byggnaden ska innehålla kontor.

Vid entrén planeras ett nytt torg. Den höga delen av byggnaden ska innehålla kontor.

Foto: Ilustration: 3xn

Linköping2017-02-08 16:00

Det vinnande arkitektförslaget "Vågen" innehåller en stor bassäng på 50 x 25 meter, som med hjälp av bryggor kan delas till en kombination av 50- och 25-metersbanor.

Dessutom blir det en 25-metersbassäng med höj- och sänkbar botten, en kombinerad bassäng för hopp (5 meter) och undervattensrugby, en undervisningsbassäng, habiliteringsbassäng, relaxavdelning och gym. Barn upp till 14 år får en med bubbelpool och ångbastu separerad från de vuxnas.

Centralt i byggnaden planeras ett så kallat upplevelsebad med konstgjord strand, vågor, vattenrutschbanor och möjlighet att simma ut.

Något utpräglat äventyrsbad, av den typ som finns i till exempel Örebro, blir det däremot inte. Kommunalråd Elias Aguirre (S) tycker att det är bra.

– Jag är glad att vi inte beställde ett äventyrsbad modell XL, utan mer en simhall med lekdel. Det känns som att vi landat rätt, särskilt med tanke på vad som händer i Motala, säger Aguirre och syftar på att Lalandia planerar att etablera sig där.

Den nya simhallen får en totalyta på 24 000 kvadratmeter. Drygt 4 000 av dem är kontor i tre våningar, som byggs på den nordöstra delen av simhallen.

I entrén planeras en restaurang med utsikt över bassängerna. Restaurangen ska också få en uteservering på det stora torget som anläggs i söder.

Den stora tävlingsbassängen går att stänga av från den övriga simhallen vid tävlingar och har då separat entré och en publikkapacitet på minst 1 700 personer.

Inomhus präglas miljön av trä och stora glaspartier – den sammanlagda fönsterytan på byggnaden blir 4 200 kvadratmeter. Sommartid kan glaspartier öppnas mot sjön.

Även utomhus har arkitekterna tänkt sig trä i vertikala lameller, men det kan också bli ett keramiskt material.

Runt årsskiftet beräknas bygget kunna komma igång. Det som händer allra först är att läktaren på Folkungavallen rivs för att ge plats åt simhallen. I mars 2021 ska allt vara klart och fram tills dess är den gamla simhallen öppen.

Kommunala Lejonfastigheter och NCC samverkar om projektet efter en upphandling som gjordes i höstas. NCC har hjälpt till i juryarbetet och projekterar nu bygget tillsammans med Lejonfastigheter. I nästa fas kan Lejonfastigheter låta NCC bygga simhallen, men har också möjlighet att avbryta samarbetet för att göra en ny upphandling.

– Det är ett vanligt sätt att arbeta vid så här stora projekt. Det handlar om att spara tid och säkerställa att det går att bygga till det pris vi vill. Vi får in den kompetens vi behöver tidigt i projektet – det är nästan omöjligt att få på annat sätt. En simhall är bland det mest komplexa man kan bygga, säger Lejonfastigheters projektchef Christian Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om