Valstugan – förlegad eller viktig?

På Stora torget trängs just nu valstugorna. Den första valstugan tros vara den som ställdes upp i samband med kommunalvalet i Stockholm 1946. Stugan, som var mer en kiosk, hade plats för en enda person. Men har inte valstugorna spelat ut sin roll år 2022? Nej, är svaret från de vi möter. Kanske genererar den varken så många röster eller svar, men viktig är den. Inte minst ur ett demokratiskt perspektiv, säger Linköpings invånare och politiker.

"Jag har stått i valstugor i många valrörelse. En tydlig skillnad är att politikerna flyttat ut från valstugorna. Under min första valrörelse 2002 satt man inne i husvagnen eller stugan, nu är man utanför och söker dilaog med väljarna. Jag tycker absolut att valstugan har ett värde", säger Annie Lööf, som var på besök på Stora torget under måndagen. När hon inte pratade med väljare, blev hon fotad ihop med dem.

"Jag har stått i valstugor i många valrörelse. En tydlig skillnad är att politikerna flyttat ut från valstugorna. Under min första valrörelse 2002 satt man inne i husvagnen eller stugan, nu är man utanför och söker dilaog med väljarna. Jag tycker absolut att valstugan har ett värde", säger Annie Lööf, som var på besök på Stora torget under måndagen. När hon inte pratade med väljare, blev hon fotad ihop med dem.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-08-23 17:00
undefined
Agneta Eriksson höll demonstrativt upp ett paraply när Annie Lööf besökte Stora torget. "Det är en liten protest mot att Centern inte vill prata med oss i Vänsterpartiet", säger hon.
undefined
"Jag tycker att det är viktigt att vi politiker möter väljarna. Många har frågor kring korankravallerna i Skäggetorp", säger Chris Dahlqvist, gruppledare. SD har däremot medvetet valt bort dörrknackning. "Jag tror inte att alla väljare uppskattar att bli uppsökt av politiker. Jag gör det inte. Igår knackade sossarna på hos mig, men det fick min fru ta", säger Jonas Andersson, ordförande för SD Linköping. Båda uppskattar att årets valstugor står på Stora torget, och inte Trädgårdstorget. "Stora torget är ett trevliga, tryggare torg med fler människor", säger Andersson.
undefined
"Valstugan har sin roll. Men vi prioriterar dörrknackning, som ger mycket mer. Mätningar visar att i ett bostadsområde där vi är ungefär lika starka som Moderaterna så krävs det ungefär 15 dörrknackningar för att få en röst. När vi står på ett torg såhär så krävs det uppemot 200 samtal för en röst", säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som besökte Linköping under tisdagen. Här tillsammans med partikollegan Kristina Edlund.
undefined
"Om valstugor fyller någon funktion? Titta runt dig!", säger Martin Zettlund och tittar ut över folksamlingen. Strax blir han avbruten av en liten, men kaxig, framtida väljare. Killen undrar om han kan få Ebba Buschs nummer. "Min kusin letar tjej, och jag är lite hjälpreda", säger killen. Något nummer får han dock inte.
undefined
Annie Lööf har valt att inte åka runt och hålla tal. Istället prioriterar hon dialog med väljare utanför valstugorna, säger hon. På tisdagen besökte hon Stora torget. "Härifrån Linköping kommer jag framförallt minnas samtalet med en kvinna, som sedan åtta år tillbaka sitter i rullstol. Hon vill inget annat än att arbeta. Hon frågade mig just hur man kan få företag och offentlig verksamhet att man kan jobba någon timme per dag".
undefined
Miljöpartiets valstuga har lokala konstnären Jennie Lindholm målat.
undefined
"Valstugorna spelar inte så stor roll för vad jag röstar på. Man hittar ju allt på nätet. Men det är kul att prata med politikerna. Men vad de säger spelar inet så stor roll, mer vad de faktiskt gör", säger Konstantin. Kompisen Daria har därmeot samlat på sig en rad broschyrer. "Jag ska sätta mig hemma och föröksa bilda mig en uppfattning. Jag har inte bestämt mig än", säger hon.
undefined
Allvarliga budskap blandas med popcorn, karameller och pins vid valstugorna på Stora torget.
undefined
"För det första är det väldigt kul att stå i valstuga. Och jag tror besökarna uppskattar det också. Många Linköpingsbor ställer konkreta frågor om utbildning, trygghet och energi", säger Agneta Lantz. Ryktet på torget säger att karamellerna är goda hos just Moderaterna. "Jag har inte smakat, men många säger att de är goda", säger Agneta.
undefined
Både Pontus Eidhammer och David Hagström är engagerade i MUF. David tror att valstugan är viktigt – kanske framförallt för förstagångsväljare. "Jag stod i valstugan i lördags och träffade många förstagångsväljare. Männsikor som inte har ett grundläggande intresse för politik, men som går igenom här och känner att de kan kolla runt. All info finns ju på inernet, men då måste du söka upp den själv. Valstugan är ett privilegium!"
undefined
Miljöpartiets valstuga har varit välbesökt, säger de. Partiet tror att valstugorna också fyller en basal men viktig roll – nämligen att påminnna Linköpingsborna om att det är val. "Valstugan är också viktig för intresseorgansiationer. Här kan de nå oss enkelt. Igår var det en man här i rullstol som ville veta hur vi kunde göra hans tillvarao bättre", säger Birgitta Lanto.
Valstuga

För att sätta upp en valstuga behövs tillstånd från polisen. Bygglov behövs inte.

Det egna partiet har ansvar för säkerheten och för den verksamhet som bedrivs i valstugorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!