Nyligen åtalades två 16-åriga pojkar för sabotage. Enligt vice chefsåklagare Ola Björstrand var det de två tonårspojkarna som under natten till den 12 juni förra året placerade ut en bombattrapp vid polishuset på Garnisonen.
Av förundersökningen framgår att attrappen hittades av en anställd på Nationellt forensiskt centrum. Polisen larmades och den förste patrull som kom till platsen drog slutsatsen att det kunde röra sig om en skarp bomb.
– När vi närmar oss objektet ser vi att kylväskan är blå men att locket är igentejpat med silvertejp. Det är även kablar som kommer ut från lådan. Kollegan ser en lampa som blinkar. Vi bestämmer oss då för att backa undan från platsen, säger en av poliserna.
Endast fem dagar tidigare hade en bomb exploderat på Ådalagatan. Med tanke på detta valde polisen att utrymma hela Garnisonsområdet, vilket drabbade flera rättsvårdande myndigheter. Först efter sju timmar kunde avspärrningarna hävas – efter att nationella bombskyddet skjutit sönder kylväskan.
Misstankarna riktades mot två 16-åriga pojkar. I en mobiltelefon hittade utredarna bland annat bilder på när bombattrappen tillverkades och när den placerades ut. På bilderna ses två delvis maskerade ungdomar som enligt åklagaren är identiska med de tilltalade. Pojkarna ska även ha känt sig så trygga att de passade på att ta bilder på poliser som bevakade avspärrningarna. På en av bilderna lades en hånfull kommentar till: "Pussy boy haha är du rädd för en frysbox".
Trots den omfattande bevisningen – som även består av dna-spår från en av de tilltalade som avsatts på attrappen – nekar bägge tonåringarna till brott. En av 16-åringarna hävdar att det graverande bildmaterialet skulle vara hämtat från hemsidan Flashback.
– Det är inte jag, sade 16-åringen i förhör när han fick se bilderna som enligt åklagaren föreställer honom.
Utöver för sabotage har den ena av 16-åringarna åtalats för att ha deltagit i ett personrån i Norrköping den 14 april i år. Han nekar även till det brottet.
Rättegången om sabotaget vid polishuset börjar den 2 oktober. Till rättegången har åklagaren kallat ledande företrädare för en rad myndigheter som drabbades av det falska bomblarmet. Bland annat ska anställda vid tingsrätten, förvaltningsrätten och Nationellt forensiskt centrum vittna om hur det inträffade påverkade verksamheterna.