Här har bävern fällt mängder av träd

Europa största gnagare – bävern – tycks trivas utmärkt i Linköping. Vid Ullevileden, mellan motorvägen och varuhuset Bauhaus, har bävern fällt ett tiotal träd. Ett glädjande tecken, säger kommunekologen Håkan Lundberg.

På onsdagsmorgonen såg det ut så här vid Ullevileden, mellan Bauhaus och E4.

På onsdagsmorgonen såg det ut så här vid Ullevileden, mellan Bauhaus och E4.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-11-22 18:00

På onsdagsmorgonen fick redaktionen ett ovanligt tips: Flera träd vid Ullevielden har fällts och alla tecken tyder på att det måste vara bäver. 

Vi tog oss snabbt till platsen och kunde konstatera att tipset stämde. Cirka tio träd i olika storlekar var avgnagda eller delvis avgnagda. Kommunekolog Håkan Lundberg fick titta på några av bilderna och hans slutsats är klar:

– Det råder ingen tvekan, det är 100 procent bäver som har fällt de här träden, säger kommunekologen.

Bävern fäller stora lövträd genom att under flera dagar gnaga med sina mycket stora framtänder på stammen, ungefär en halvmeter upp från basen. Grenarna och ibland stammen används, enligt Artdatabanken, för att bygga bo. Mindre kvistar används som föda. 

– Det här är mycket glädjande. Det har varit en ganska svag population av bäver i vårt område. I Motala och Finspång finns det en hel del bäver, men söder om slätten är den inte alls lika vanlig, säger Håkan Lundberg. 

Tidigare jagades bävern hårt i Sverige för pälsens skull och för det sekret, som kallas bävergäll, som finns i körtlar nära analöppningen. I slutet av 1800-talet hade bävern helt utrotats. År 1922 sattes dock bävrar ut från Norge och långsamt började arten återhämta sig. Under en period, när miljögifter som PCB och DDT användes, såg läget mörkare ut, men numera anses arten vara livskraftig. 

Det finns inga färska uppgifter på hur många bävrar som har valt att bli Linköpingsbor. Kommunen kontrollerar ibland området runt Stångån för att se till att det inte uppstår någon fara för allmänheten om träd skulle falla.

– Vi har inga färska inventeringar på bäver. Men jag vill uppmana alla som ser spår efter bävern att lägga in bilder på Artportalen, säger Håkan Lundberg.

Bävern är framförallt nattaktiv – men kan även ses dagtid. Den lever alltid i anslutning till vatten, sjöar eller rinnande vatten. Den gräver ut sitt bo i en strandbrink eller bygger en hydda av grenar och dy. I rinnande vatten kan den dämma upp en lång vall.

Bäver lever i familjegrupper på upp till tio djur bestående av ett par och deras avkomma. Parningstiden infaller i februari, och i början av juni föds upp till fyra ungar i en yngelkammare i hyddan eller bohålan, enligt Artdatabanken. 

Mycket bred svans

Längd: kropp 70–100 cm, svans 30–40 cm och ca 10 cm bred. Vikt upp till 18 kilo, i undantagsfall upp till 32 kilo. Pälsen är mörkbrun till gråbrun och har ungefär samma färg på över- och undersidan. Huvudet är stort och brett, och svansen är mycket bred och plattad uppifrån samt fjällig i yttersta delen på översidan. Öronen är korta och runda och ögonen är placerade högt på huvudet. När djuret simmar ser man ofta bara nosen och översidan av huvudet med ögon och öron synliga. 

Källa: Artdatabanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!