Vilken färg har du på bilen?
För sju-åtta år sedan var modefärgerna rött, blått och grönt. I dag är det silver, och åter silver, med stänk av gråtoner. Volvo, Saab, Volkswagen, Audi, ja de flesta märken erbjuder grått och silver i olika nyanser.
-- Silvermetallic säljer alltid bra, men mörkblått och grafitgrå färg på Volvobilarna är också populärt, säger Kjell Fors, marknadschef på Rejmes.
När en familj tittar på ny bil är det kvinnan som i de flesta fall väljer färg och klädsel, anser Kjell Fors. Men när kunden väljer begagnat är färger och inredning inte lika viktigt.
-- Då handlar det mer om pris, miltal och bilens skick.
Även japanska bilar följer med i modesvängen. Men det är inte längre silverfärg, den färg som Mercedes introducerade 1956, som gäller. Nu är det gråtoner av silver metallic som folk vill ha. På bilspråk kallas färgen för Cosmic grey pearl.
-- Mörkgrått är innefärgen, och den finns till alla våra modeller, säger Sven Almevik, som säljer Honda.
Vit färg på bilen är dock helt ute. Det säger Håkan Johansson, platschef på Engströms, som säljer Volkswagen och Audi.
-- Däremot har sandfärgade bilar blivit allt populärare. På Skodaspråk kallar vi dem för Sahara-beige. Svarta bilar är inte så vanliga, men färgen förekommer på vissa lyxmodeller.
Forskaren Göran Nilsson på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping anser att bilens färg är nog så viktig i trafiksäkerhetssammanhang. En vit och svart bil uppmärksammas inte på samma sätt som en röd och gul.
-- Det är viktigt att det finns kontraster. En svart bil är inte bra, framför allt inte om det är mörkt ute. Och en grön bil som åker i grönska försvinner, mer eller mindre. Bilarna har blivit så tråkiga och utan kontraster jämfört med förr.
Göran Nilsson säger att barn får leksaker som är röda och gula redan i vaggan. Genom färgerna lär sig barnen snabbare att upptäcka och se sakerna. Det är samma sak med bilar. En röd, gul eller orange bil syns bra, och ger därmed en ökad trafiksäkerhet.
-- En randig bil är det absolut bästa, säger han.
På Vägverket anser man inte att färgen på bilen har någon stor betydelse för säkerheten.
-- Den är försumbar. Vi har varselljus och tända strålkastare på bilarna som gör att vi syns ändå, även om bilen är exempelvis svart, säger Anders Lie, som är trafiksäkerhetsexpert på Vägverket.
Vet man vilken bilfärg som är mest olycksdrabbad i trafiken?
-- Nej, någon sådan studie har inte gjorts. Men eftersom färgen är noterad i bilens registreringsbevis är det inte omöjligt att göra en sådan undersökning, anser Anders Lie.