De flesta tycker det är dyrt att ha bil, men inte Annette och Torbjörn Wahlström i Linköping.
Sedan ett halvår använder de inte sin privata bil. När bilen behövs för att storhandla och för resor i jobbet tar man en av de två poolbilar som är parkerade på Stolplyckan i Linköping.
-- Vi tycker att det här är ett fantastiskt bra och smidigt sätt att ha bil. Och dessutom är det mycket billigare än att äga den själv, säger Torbjörn Wahl-ström.
Bilpoolen startades för hyresgäster i Stångåstaden i november förra året. I dagsläget finns 25 medlemmar i 15 familjer, varav de flesta bor i innerstan.
-- Det är en bra start, men vi tar gärna emot fler medlemmar i bilpoolen, säger Agneta Dagersten, som är miljö-chef på Stångåstaden.
Bilpoolen drivs av företaget Sunfleet, i samarbete med Stångåstaden och kommunen. Bilarna, två Volvo Bi-Fuel (biogas), bokas via internet eller på telefon. Det man måste ha är en mobiltelefon med sms-teknik.
-- Det är inte alls svårt att boka tid. De flesta har också mobiltelefon, och det är det enda som behövs för att få en kod och kunna starta bilen, säger Agneta Dagersten.
Annette och Torbjörn Wahlström, som är egen företagare och kör 2 300 mil per år, är helnöjda med bilpoolen. I stället för att byta den begagnade bilen till en ny som kostar mycket pengar har de tillgång till en Volvo av års- modell 05, en miljöbil med GPS och senaste tekniken.
-- Du behöver inte tänka på service, att byta däck och annat som en vanlig bilägare får göra. Det är bara att tanka och köra. Några problem att få en bil när man vill ha den är det inte heller. Det gäller bara att vara ute i god tid om bilen ska användas i helgerna.
I bilpoolen betalar man bara för den tid som bilen används. Det gör att det framför allt är lönsamt för den som inte kör så mycket. Dessutom kan miljöbilen parkeras gratis i Linköping.
-- Vi använder bilen för att storhandla på Tornby, och i jobbet när jag besöker företag och seminarier. När inte bilen behövs cyklar vi i stan, berättar han.
Torbjörn Wahlström anser att det är betydligt dyrare att äga en ny V70 än att hyra den på det här sättet. Agneta Dagersten visar en bilägarkalkyl som tagits fram av Konsumentverket. En ny Volvo har en prislapp på runt 250 000 kronor, och med alla ägarkostnader inräknade kostar den 43 kronor per mil.
En vecka till fjällen (150 mil) kostar 6 450 kronor med egen bil. I bilpoolen får man betala 4 400 kronor. Men det är egentligen inte för långfärder och semesterresor som medlemmar går in i projektet. Någon eller några timmar med bil i stan, och dagsturer, är vanligast.
-- De flesta bokningar sker i helgerna, och under dagtid på vardagar, säger Agneta Dagersten. I snitt är bilarna bokade 25 procent under ett dygn, och 40 procent på dagtid.
Det finns hyresgäster som anser att det bör finnas småbilar i poolen för att få ner kostnaderna. Men valet av stora och säkra bilar försvaras av Agneta Dagersten.
-- Vi har fått ett bra avtal, och mindre bilar hade inte gett lägre kostnader för medlemmarna.
Bilarna är parkerade på Stolplyckan, och i området där T1 ingår finns 1 200 hyresgäster. Dagersten anser att det går en poolbil på tio familjer.
-- Vi anser att det var smartast att starta bilpoolen på Stolplyckan, där det finns kollektivboende. Jag anser att fem--tio minuters promenad till parkeringen är max för att man ska acceptera systemet.
Finns det inget negativt med bilpoolen?
-- Det kan vara svårt att tanka bilen med biogas. Slangen är lite hård, men man lär sig med tiden, anser Annette Wahlström.
-- Det finns inget tak på parkeringen. På vintern får man skrapa bilrutorna, säger Torbjörn Wahlström.