Bilpool i Linköping är över 2 000

Det blir allt mer populärt att vara med i en bilpool i stället för att äga en bil. Den största poolen, Sunfleet, har nu över 2 000 medlemmar i Linköping.

"Den här privatbilismen som vi har idag, den kommer inte att hänga med i så många år till", tror David Milton på bilpoolsföretaget Sunfleet.

"Den här privatbilismen som vi har idag, den kommer inte att hänga med i så många år till", tror David Milton på bilpoolsföretaget Sunfleet.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-01-26 20:00

Sunfleet i Sverige ökade i fjol antalet medlemmar med 43 procent till 69 000. I Linköping växte medlemsantalet med ännu mer, 46 procent, till 2 350.

David Milton, regionansvarig för Sunfleet Mellansverige, tror att vi bara sett början av den här utvecklingen.

– Vi har just nu 68 bilar i Linköping. Jag tror att det finns en potential på flera tusen, säger han.

En stor andel av bilarna i Linköping drivs med gas eller el och alla är miljöbilsklassade. Men det är inte där den stora klimat- och miljövinsten i en bilpool ligger, säger David Milton.

– För varje bil vi sätter in räknar vi med att 5–6 privatbilar försvinner. Det innebär att färre bilar behöver tillverkas och det blir mindre trångt i städerna.

En genomsnittlig svensk bil står stilla 97 procent av tiden, säger Milton.

– Det är en väldigt låg nyttjandegrad. Våra bilar rullar 35–40 procent av tiden.

Ett 20-tal kommuner, däribland Linköping, anlitar bilpoolen. Arbetsförmedlingen gör det också. David Milton tycker att många fler myndigheter borde upphandla en bilpool i stället för att försöka organisera egna.

– Då kan bilarna användas även på kvällar och helger. Det är bra både för de egna anställda och för övriga kommuninvånare.

Hur fungerar det då? Jo, beroende på hur stort bilbehov man har kan man betala en månadsavgift på 0–999 kronor. Ju högre månadsavgift, desto lägre kilometer- och timavgift får man betala. Drivmedlet ingår och bilen ska hämtas och lämnas på samma plats.

– Medlemskapet är inte knutet till en ort. Så en Linköpingsbo kan ta tåget till Stockholm, hämta ut en bil vid centralstationen där och fortsätta till slutdestinationen. Det är också ett sätt att resa klimatsmart, säger David Milton.

I Linköping går utvecklingen snabbt och David Milton räknar med att Sunfleet fortsätter att växa med 50 procent om året. I år öppnas nya poolplatser i bland annat Hejdegården och Tannefors. I Norrköping går det trögare – där finns än så länge bara 18 Sunfleetbilar – och i övriga östgötakommuner har företaget ännu inte etablerat sig.

David Milton är övertygad om att det om några år kommer att vara norm att dela på bil, snarare än att äga. Men utvecklingen kommer inte att stanna där.

– Om 15–20 år kanske inte heller Sunfleet finns kvar, i den form vi har i dag. Då kan det finnas en stor, självrullande taxiflotta med självkörande bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om