Östergötlands mest kända Birgitta, sedermera heliga Birgitta, har kommit ut på nytt som frimärke. Senast Birgitta figurerade på frimärke var 1950 till Vadstenas 550-års jubileum och dessförinnan 1941 när det gått 550 år sedan Birgitta helgonförklarades. I år kommer Birgitta på frimärke i dubbel tappning.
Invigningen av Birgittaåret 2003 inleddes på måndagen med öppnandet av en ny frimärksutställning på länsmuseet.
Inför ett 50-tal samlade östgötar inledde landshövding Björn Eriksson och museistyrelsens ordförande, Berit Löfstedt med tal och lovord inför årets evenemang i Birgittas fotspår.
Det är första gången någonsin som Östergötlands länsmuseum gör en utställning för att uppmärksamma den heliga Birgitta. Och mer ska det bli.
Bland annat kommer besökare att kunna se utställningen Europabilden av Birgitta i början av april. Utställningen gör en jämförelse av hur övriga länder har uppfattat helgonet förr i tiden, och hur man ser på henne i dag.
I samband med invigningen ger Posten också ut ett nytt frimärke med motivet den heliga Birgitta. Piotr Naszarkowski är gravören som fått äran och uppdraget att gravera det nya frimärket. Motivet föreställer Birgitta i ett altarskåp i Kråksmåla kyrka i Småland.
Den 31 maj ges ännu ett frimärke med Birgittamotiv ut. Den här gången graverat av Lars Sjööblom.
Efter invigningen visade han hur det går till att gravera ett frimärke för en skolklass från Ljung.
Frimärkssamlarna som ville köpa förstadagsutgåvan av Birgittafrimärket var många.
- Det är lite av historiens vingslag. Dessutom är det ett unikt frimärke, säger Anna Stråkander-Ahlesten och Bengt Ahlesten som var på plats för att bli innehavare av det nya frimärket.
Museet kommer under året stå för ett tiotal aktiviteter som hör till Birgittaåret. Andra arrangörer är bland andra Gamla Linköping och Linköpings universitet.
Vilken betydelse har Heliga Birgitta i dag?
- Hon betyder fortfarande massor! Kulturellt och också för turismen. Det är intressant att se att man redan på 1300-talet hade formen för vad som i dag är EU: ett gemensamt språk, en gemensam religion och ett gemensamt universitetssystem, klostret, säger Björn Eriksson och fortsätter:
- EU av idag är egentligen en politisk pygmé om man jämför hur Europa såg ut på den heliga Birgittas 1300-tal.
Hur går planerna med att göra 2003 till Birgittaår i Europa?
- Det har inte alls gått. Systemet med att ha speciella "år" är avskaffat i Europa. Men hon är utsedd till europeiskt skyddshelgon, och det är ju inte så dåligt det heller.
FOTNOT: I dag fortsätter Birgittaåret 2003 med föreläsningsserien "Kvinnor genom sju sekel- från Birgitta till Moa" i samarbete med Gamla Linköping och Forum för kvinnoforskning vid universitetet. Professor Ebba Witt-Brattström inleder med "Den heliga Birgitta som feminist".
Fri entré. För mer info, kontakta länsmuseet.