Det var för cirka 1,5 år sedan som de ställde frågan vad det var i för gott vin de hade blivit serverade högt uppe i en bergsby i Toscana. De blev inbjudna till vingården. Och ägaren råkade säga att han inte hade någon importör i Sverige.
"Det kan jag ta hand om", hörde Görgen Svärd sig själv säga.
Nu har de fyra finsorter som de importerar till gården utanför Väderstad. Där drömmer de om att hålla vinprovningar och om att utöka importen.
– Vi finns bland beställningssortimentet och vi kör själva ut vinet till systembolagets butiker. Därför har vi ännu bara begränsat oss till Östergötland. Vi börjar i den här skalan, men vi har redan börjat kika på andra länder. Vi har till exempel noterat att portugisiska viner börjar bli intressant för svenskarna, säger Görgen Svärd.
Vinmässan i Linköpings konsert & kongress väntas locka cirka 3 500 personer i helgen, enligt arrangören. Redan på fredagseftermiddagen började det att strömma in besökare. Eva Eng Engmark och Katarina Nilsson var två av dem.
Har ni lärt er något?
– Ja, faktiskt. Vi vill åka på cava-provningar när vi är i Barcelona och nu har vi tagit reda på ett bra ställe. Men det är trevligt på vinmässan med alla smaker och alla utställare är så trevliga mot gästerna, säger Eva Eng Engmark.
Kortfattat är cava ett slags bubbelvin. Apropå det finns det alkoholfritt bubbel också. Som blir allt bättre, enligt sommelieren Jennie Henriksson från Henkell &Co.
– Alkoholfria viner håller på att slå igenom, på samma sätt som öl tidigare gjort. Man tillverkar vinet genom att först producera ett basvin, sedan avlägsnas alkoholen via vakuumdestillation. Eftersom alkohol är en smakbärare så tillför man därefter lite druvmust för att skapa en tydlig vinkaraktär, förklarar Jennie Henriksson.