Vis av erfarenhet vet Blodtappens chef Enisa Deumic att beredvilligheten hos allmänheten att lämna blod är stor när man skriver om bristen på blod, men med tanke på att förestående helg, finns inte några resurser för att ta hand om en eventuell anstormning av villiga blodgivare.
– Vår bedömning nu är att vi klarar oss över helgen med det vi har i lager nu, säger Enisa Deumic.
Nästa vecka kommer blodbussen att åka runt och det finns möjlighet att lämna blod på flera ställen i länet.
Att det börjar sina i blodlagren har flera orsaker. Det har varit förkylnings- och influensatider och en sjuk blodgivare gör ingen nytta.
Ingen får heller lämna blod om hen inte är helt frisk. En som varit febersjuk måste vänta minst två veckor innan det kan bli tal om att återuppta blodgivningen.
– Sedan har det också varit sportlov. Många reser bort och kan inte komma på sin tid. Men sjukvården har ju inga lov och blod måste ges ändå, säger Enisa Deumic.
Framförallt är det blodgrupperna O+ och A+ som behöver fyllas på i. Det är också dessa blodgrupper som de absolut vanligaste.
På sajten geblod.nu kan du se på vilka nivåer blodlagren i länet befinner sig i. När det gäller O+ ligger det lågt, 157 enheter mot önskade 245. I gruppen A+ är läget akut, 115 enheter mot önskade 215. Värre ändå ser det ut i för blodgrupper A- och B+ . Men eftersom färre personer har de blodgrupperna – 7 procent respektive 10 procent – är faran inte lika stor att blodet helt tar slut.