Mellan klockan 22 och 06 är ytterdörrarna låsta, såvida man inte har en egen personlig tagg. Det har varken Räddningstjänsten eller ambulans.
- Tänk om jag måste ringa SOS, efter en ambulans mitt i natten. Det hände mig för två år sedan när jag fick en propp i ena lungan. Numera kommer ju inte ens ambulanspersonalen in i huset och jag kanske inte kan gå ner fem våningar för att öppna, säger en pensionerad kvinna som inte vill säga sitt namn till Corren.
Hon tycker att det gamla systemet med kod till trappuppgången var bra. Koden kunde lämnas till folk, som skulle komma på besök och inte minst till SOS.
När hon frågat Stångåstaden hur man tänkt sig att räddningspersonal ska kunna komma åt sjukdomsfall i lägenheterna har hon fått svaret:
- De krossar väl rutan i ytterdörren.
Hon blir arg på svaret och tänker att så här kan det väl inte få vara.
Insatsledaren på Räddningstjänsten Staffan Birgersson säger att det egentligen är ganska bra svarat av Stångåstaden, eftersom
Räddningstjänsten inte har fickorna fulla med koder, nycklar och taggar till alla Linköpings lägenheter.
- Det skulle bli för mycket att hålla reda på, säger han.
Men ambulans och Räddningstjänst tar sig ändå alltid in. Med lagens och polisens hjälp vill säga. De är vana vid det och har rätt utrustning för ändamålet.
- Vi upplever inget större problem med just taggarna till dörrarna och systemet är inget unikt för Stångåstaden, men ett visst besvär och fördröjning på upp till tio minuter av en ambulanstransport kan det innebära.
Märker ambulanspersonalen på plats att låset kräver en tagg så kontaktar de Räddningstjänsten som i sin tur kommer och forcerar dörren, säger Staffan Birgersson.
Stångåstadens informationschef Mikael Carlsson berättar att de aldrig skulle komma på tanken att sätta in ett låssystem som skulle vara farligt för de boendes hälsa.
- Ytterdörrarna i våra hus ska vara låsta mellan 22 och 06 och taggarna innebär tvärtom en trygghet för de boende. Många hyresgäster frågar oss när de själva får en tagg till boendet. Vi har erbjudit Räddningstjänsten, ambulans och polis taggar, men ännu så länge har de inga. Dessutom är systemet bra eftersom taggarna går att specialanpassa för exempelvis hantverkare som ska ha tillgång till speciella utrymmen, säger Mikael Carlsson.