Bomässan blir dyrare än beräknat

Kostnaderna för Vallastaden och bomässan fortsätter att stiga. Nu måste kommunen betala 12–15 miljoner kronor extra för att få gator och torg klara i tid.

Vallastaden. Här ska det bli bo- och samhällsexpo 2–24 september.

Vallastaden. Här ska det bli bo- och samhällsexpo 2–24 september.

Foto: Vallastaden 2017/Okidoki Arkitekter

Linköping2017-04-21 17:30

Tidigare i år beslutade kommunstyrelsen att skjuta till 15 miljoner kronor till Linköpings Expo AB för att ro bomässan i hamn. Nu visar det sig att kommunen måste punga ut med ytterligare 12–15 miljoner för att gator och torg ska bli färdiga i tid till mässan i september.

– Att anordna en samhällsbyggnadsexpo är en jätteutmaning och det är kostsamt. Vi kan konstatera att ambitionen att det här inte ska kosta skattebetalarna någonting, den kommer inte att uppfyllas, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), vars parti länge var motståndare till att ordna en mässa överhuvudtaget.

Vad kommer slutnotan att landa på för kommuninvånarna?

– Det går inte att säga än, det får vi summera när mässan är över. Det läggs pengar från olika håll. Förutom bidrag till expobolaget är det många nämnder som bygger extra fina saker – skola, äldreomsorg, kulvert för Tekniska verken och så vidare.

Att färdigställa gator och torg kommer att kosta 28–31 miljoner kronor i stället för budgeterade 16. Den kraftiga fördyringen beror på att ett stort antal husbyggen försenats och att det fortfarande står byggkranar och ställningar på många ställen. De företag som har kontrakt på att lägga gatorna skulle enligt planerna ha fritt fram från 1 mars, men får nu ett betydligt svårare uppdrag.

– Vi har förbundit oss att ha mässan i september så nu har vi inget val. Vi måste ju ha gator att gå på, säger Aguirre.

De företag som inte är klara med sina hus i tid kan drabbas av viteskrav från kommunen.

– Vi gav en generell dispens till 1 april. Nu tittar vi på varje projekt och byggherre för sig, men de som inte är klara 1 juni får betala vite oavsett, säger Aguirre.

Kan vitena kompensera för de extra 12–15 miljonerna?

– Nej, sådana summor handlar det inte om. Men några miljoner kronor kan det bli.

Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo AB, säger att alla inblandade, även byggherrarna, har drabbats av högre kostnader.

– Ingen kunde ju tro för fem år sedan att byggmarknaden skulle bli så här het. Men det som är roligt är att byggherrarna i Vallastaden säljer väldigt bra. Extrasatsningen som många har lagt ner får de tillbaka – och det tror jag kommer att gälla även för Linköpings kommun.

Kostnaderna för kommunen vill Helmér betrakta som en investering.

– Dels ger Vallastaden en enorm uppmärksamhet i hela landet. Dels har vi lyft ett område som ansetts ganska svagt till att bli ett område som nästan har innerstadspriser. Det ökar värdet på all mark kring Vallastaden och Djurgården, och nu står byggherrarna i kö för att få bygga här.

"Kostnaderna för Vallastaden är en bra investering för Linköpings kommun", säger expobolagets vd Simon Helmér.
"Kostnaderna för Vallastaden är en bra investering för Linköpings kommun", säger expobolagets vd Simon Helmér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!