Vem vill inte gĂ€rna handla lokalproducerad mat? Men hur gör man? Ăgnar helgerna Ă„t att Ă„ka runt och botanisera bland lĂ€nets gĂ„rdsbutiker, eller? Under ett par höstmĂ„nader finns Bondens marknad pĂ„ BorggĂ„rden, men resten av Ă„ret dĂ„?
FrÄn och med nu finns ett enkelt sÀtt att handla mat producerad pÄ hemmamark.
Bes
t
Ă€ll
vid Facebook
BestÀllningen görs via FacebooksidanReko Linköping och maten hÀmtas ut pÄ parkeringen vid Toys R Us i Tornby, varannan torsdag.
Initiativtagare Àr Karin Lorin som driver BostÀllets Vedugnsbageri i Maspelösa.
â Jag kallar det en reko-ring. Ursprungligen kommer konceptet frĂ„n Frankrike, men jag fick idĂ©n via Finland och en bekant i Mariehamn pĂ„ Ă land, sĂ€ger Karin.
Via Facebooksidan skapas ett evenemang. Under det gÄr alla producenter som vill in och berÀttar vilka varor man har att erbjuda och till vilket pris.
Kunden gör sin bestÀllning pÄ Facebooksidan direkt till varje producent, samt bestÀmmer om man vill betala kontant pÄ plats, mot faktura eller i förvÀg via Swish.
â Man se det som en förlĂ€ngning av de kundkontakter som Bondens Marknad har skapat, nu nĂ€r den slagit igen för Ă„ret, sĂ€ger Karin. Om man som jag producerar fĂ€rskvaror innebĂ€r det hĂ€r konceptet att jag har full koll pĂ„ exakt hur mycket jag behöver baka.
Kött, svamp, glass . . .
Till det allra första evenemanget, torsdagen den 20 oktober klockan 17â19, har mĂ„nga östgötska producenter anmĂ€lt sig. De erbjuder hĂ„rt och mjukt bröd, Ă€gg, gris-, nöt och lammkött, getost, honung, champinjoner, grönsaker av alla de slag, potatis, sylt, marmelad, glass . . .
Vilka producenter som Àr anmÀlda till vilka evenemang (leveranstillfÀllen) kommer att skifta, beroende pÄ sÀsong och tillgÄng pÄ varor.
Producenterna har inget torgtillstÄnd och kan inte sÀlja som pÄ en marknad. HÀr handlar det om förbestÀllda varor. Eftersom de gÀrna Àr betalda i förvÀg Àr tanken att leveranserna ska ske snabbt och smidigt.
Inget svinn
â PĂ„ vanliga marknader Ă€r det lĂ€tt att det blir mycket svinn. Det slipper vi med den hĂ€r modellen, sĂ€ger Caroline Davidsson frĂ„n Normlösa, som producerar honung och champinjoner och sĂ€ljer den sĂ„ kallade svamplĂ„dan, för egen champinjonodling i hemmet.
Per Johansson, TjÀrstads Boda utanför Rimfors, som sÀljer ekologiska grönsaker, hÄller med.
â Antingen har man med sig alldeles för mycket till marknaden â eller alldeles för lite.
De östgötska produkter det handlar om sÀljs redan pÄ de egna gÄrdarna/bagerierna och i butiker. Nu skapas ytterligare en mötespunkt och de producenter vi trÀffar Àr fulla av förvÀntan.
â Det Ă€r vĂ€ldigt trevligt att möta kunderna öga mot öga och fĂ„ feedback pĂ„ sina produkter!
Förslag pÄ förbÀttringar
SÀkert finns det detaljer i Reko-ring som behöver finjusteras. GÀnget som hÄller i trÄdarna tar gÀrna emot förslag pÄ förbÀttringar eller annan feedback via Facebooksidan.
â Det hĂ€r Ă€r ett försök, vi hĂ„ller pĂ„ att lĂ€ra oss. Hoppas konsumenterna har tĂ„lamod och vill bidra till att Reko blir en framgĂ„ng, sĂ€ger Per Lindahl, projektledare pĂ„ Vreta Kluster, som varit med och sjösatt projektet.
â Det hĂ€r Ă€r verkligt stort i Finland. Sista jag kollade hade de 230 000 anslutna!
För den som Àr intresserade av lokal mat, men inte vill gÄ med i Facebook, gÄr det bra att komma till parkeringen vid Toys R Us och göra bestÀllningar av de producenter som finns pÄ plats.