Bottenfrysning gynnar rödlistade arter

Vinterns bottenfrysning av Rosenkällasjön i Linköpings södra utkant har dämpat den ogynnsamma tillväxten av vattenpest i år. I gengäld har två rödlistade vattenväxter hittat livsrum i sjön.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2013-10-23 06:30

Den ena är spetsnate, som är en starkt hotad art och dessutom en av kommunens tolv ansvarsarter.

Spetsnate existerar bara i ett 40-tal vattenmiljöer i hela landet och femton av dem finns i Linköpingstrakten. Den har tidigare observerats i Rosenkällasjön, men inte i sådan omfattning som i år enligt vattenbiologen Peter Gustafsson som just lämnat en rapport över sommarens inventering av sjöns undervattensvegetation till kommunen.

Den andra rödlistade arten är uddnate, som aldrig förr noterats för Rosenkällasjön utan är en "ny" art i sjön.

Rosenkällasjön tömdes på vatten i vintras för att minska antalet gäddor i sjön, eftersom de anses utgöra ett hot mot de sällsynta svarthakedoppingarnas ungar. En annan effekt blev att mattorna av vattenpest minskat. Inte heller i Edhaga våtmark, som också tappades på vatten och fick bottenfrysa i vintras, har vattenpest växt till i sommar.

"Väl använda slåtterpengar"

I Frökärret, som ligger vid porten till Tinnerö naturreservat, testades i stället en metod med maskinell slåtter i somras. I de delar av Frökärret där vattenpesten skördades är det, enligt kommunekolog Anders Jörneskog, fortfarande öppet vatten, trots att vattenståndet nu är en halvmeter lägre än i juli. I de delar som inte skördades finns det däremot rikligt med vattenpest. Ändå har svarthakedoppingens ungar klarat sig bättre i Frökärret den här säsongen än de senaste två åren.

– Det sätter jag i samband med våtmarksslåtterns reduktion av vattenpest, så de 26 000 kronor den skörden kostade var mycket väl använda pengar, säger Anders Jörneskog.

Han konstaterar att både bottenfrysning och slåtter har positiv effekt när det gäller att begränsa utbredningen av undervattensväxter som vattenpest. Med 3-5 års mellanrum kommer därför kommunens nya våtmarker att bottenfrysas.

Frökärret näst i tur

Näst i tur att tömmas på vatten står Frökärret, där även beståndet av mört ska minskas. Svarthakedoppingarnas ungar har svårare att klara sig i våtmarker som innehåller fisk. Vattenväxter som täcker våtmarkens yta gör också att de inte får tillräckligt med utrymme att röra sig på för att söka föda. Den rödlistade svarthakedoppingen är även den en av Linköpings kommuns ansvarsarter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om