Anders Wahl började närma sig de 60 när brevet från Scapis kom förra hösten. Brevet blev liggande ett par dagar, men efter lite övertalning från hustrun bestämde han sig för att delta i det stora forskningsprojektet om hjärta och lungor.
Att läkarna skulle hitta något fel på hans hjärta föll honom egentligen inte in – han kände sig ju helt frisk. Visserligen blev han rejält andfådd i uppförsbackarna. Och nog gick det lite tyngre än förr att släpa på de fällda stockarna i skogen som han sköter på fritiden.
– Men jag tänkte att jag väl tränat för dåligt ett tag. Och att jag håller på att bli gammal.
Anders åkte in till US, gjorde alla Scapisundersökningar och lade det hela bakom sig. Men så en förmiddag blev han uppringd av en läkare.
– De hade hittat något skit på hjärtat. Jag fick komma in direkt och träffa läkaren.
Det läkarna hade hittat var förträngningar på hjärtats kranskärl. Anders fick tid för ballongvidgning, men förträngningarna visade sig för omfattande och Anders fick i stället göra en bypassoperation.
– Efter operationen var jag fruktansvärt trött. När jag kom hem efter en vecka skulle jag gå ett varv runt huset, men det är en svag uppförsbacke på ett ställe och det var knappt att jag klarade det, berättar Anders.
Orken kom dock snabbt tillbaka och snart var den bättre än före operationen. Nu kan Anders utan problem springa en halvmil och åka skridskor ett par mil. Och de där stockarna i skogen är plötsligt hanterbara igen.
– Räddade Scapis livet på mig? Ja, kanske. Sannolikheten för att jag hade åkt på en hjärtinfarkt var i alla fall ganska stor, konstaterar Anders.
Varför just Anders drabbades av förträngningar i kranskärlen vet han inte. Han är inte överviktig, röker inte, har låga kolesterolvärden och motionerar någorlunda regelbundet. Kanske kan just Scapisstudien, som Anders och 30 000 andra svenskar deltar i, så småningom hjälpa oss att förstå orsakssambanden bättre.
– I mitt fall tror jag att det kan handla om ärftlighet. Både pappa och flera av hans bröder fick hjärtinfarkt.
Anders råder alla som får chansen att delta i Scapisstudien att ta den.
– De brister som upptäcks vid de här undersökningarna är oftast sådana som går att göra någonting åt, och ju tidigare man upptäcker dem desto bättre. Förhoppningsvis kan Scapis visa vilka undersökningar som är mest givande, så att alla kan testas i framtiden. För visst är det konstigt att vi besiktar våra bilar och hus, men inte våra kroppar?