Brister i städning och mathantering vid kontroller

Saknad ursprungsmärkning, bristande städning och oklarheter om nötfärs verkligen är nötfärs, är något av det som miljökontoret hittat efter kontroller på restauranger och förskolor.

LINKÖPING2014-06-01 14:30

Kontrollerna som varit oannonserade har genomförts under maj månad och miljöinspektörer har på många ställen hittat saker som avviker från lagstiftningens krav. Bland annat har man på en kommunal förskola i Hjälmsätersområdet konstaterat att det fortfarande, vid uppföljningskontrollen, är oklart hur det fungerar med rengöring. Det är smutsigt under bänkar och det är oklart vem som ska rengöra golvbrunnar. Kontoret noterar att den bristfälliga städningen har påtalats flera gånger de senaste åren men att det inte verkar inte haft någon effekt. Nu får därför förskolan ett föreläggande. På en förskola i privat regi i Tannefors noteras att personal inte använder skyddskläder vid mathantering. Något som ska användas eftersom personalen både hanterar mat, och har andra uppgifter som att byta blöjor och hjälpa barn på toaletten. Skyddskläder förhindrar smitta i kläder, enligt lagstiftningen.

Att kalla crabsticks för krabba och salladsost – gjord av komjölk – för fetaost har en restaurang i Ljungsbro fått anmärkningar för och en restaurang i Skäggetorp kunde inte visa att nötfärsen verkligen var nötfärs, eller var och när den i så fall köpts in. På samma ställe har man också använt plasthandskar som inte alls var lämpliga för kontakt med feta livsmedel.

I en stor livsmedelsbutik konstaterades att produktionsdag och ursprungsmärkning saknades på fyra av fem kontrollerade färska fiskar i den manuella fiskdisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om