Kommunen hotas med straff – personalen utarbetad

Linköpings kommun föreläggs med ett vite på 60 000 kronor om inte arbetsmiljöproblemen på tre förskolor rättas till. Enligt Arbetsmiljöverkets beslut finns det brister som är så allvarliga att personal kan bli sjuk eller skada sig.

Marie Stråhlin, områdeschef för förskola i Linköpings kommun.

Marie Stråhlin, områdeschef för förskola i Linköpings kommun.

Foto: Oliver Beckman

Linköping2024-04-12 05:00

Nyheten i korthet

  • Linköpings kommun hotas med böter på 60 000 SEK om de inte förbättrar arbetsmiljön på förskolorna Blåsippan, Bullerbyn och Trollbacka, enligt Arbetsmiljöverkets beslut.
  • Personalen har rapporterat att de är överarbetade och att deras arbetsgivare inte tar deras oro för våld och hot om våld på allvar.
  • Kommunen har fram till den 19 april att genomföra de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver för att undvika böter.

Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande handlar om förskolorna Blåsippan, Bullerbyn och Trollbacka, som ligger i stadsdelen Valla/T1 i Linköping.

undefined
Bullerbyn, en av de tre förskorna där personalen känner sig utarbetad och där Arbetsmiljöverket har reagerat.
undefined
Blåsippan, en av de tre förskolor där personalen beskrev sin arbetsmiljö som en katastrof.
undefined
Trollbacka, en av de tre förskolorna där personalen anser att brister i deras arbetsmiljö gör dem trötta och sjuka.

Rektorn för de berörda förskolorna har medgett att ledningen känt till att arbetsbelastningen för personalen "lyste rött" – men ledningen gick trots det inte till botten med bristerna.

I en medarbetarundersökning under våren 2023 framkom att personalen var utarbetad och mådde dåligt. Men arbetsgivaren hade varken fördjupat sig i orsakerna eller gjort något konkret åt det, trots förskolornas skyddsombuds återkommande påtryckningar. Därför skrev skyddsombudet en begäran om arbetsmiljöåtgärder till rektorn, en så kallad 6:6-anmälan. I anmälan begärdes fler åtgärder mot arbetsbelastningen för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö på de tre förskolorna.

Enligt arbetsmiljölagen har en arbetsgivare, efter en 6:6-anmälan, några veckor på sig att rätta till problemen. Eftersom ingenting hände vände sig skyddsombudet till Arbetsmiljöverket och begärde, i början av oktober, en stängning av förskolorna eller ett föreläggande. Med anledning av skyddsombudets framställan gjorde också Arbetsmiljöverket en inspektion den 16 november 2023.

I samband med inspektionen framkom några av de brister i arbetsmiljön som skyddsombudet lyft fram – bland annat att arbetstagarna på de tre förskolorna är trötta och slitna och att det har varit en hög arbetsbelastning länge.

Så här skriver Arbetsmiljöverket: "Skyddsombudet har berättat att medarbetare säger att det är en katastrof och att de inte orkar mer. När de är hemma från arbetet beror det på att jobbet gör dem sjuka. Sättet hur arbetsgivaren sköter bemanningen är en starkt bidragande orsak till detta. Skyddsombudet har också berättat att medarbetare flyttas mellan förskolor för att täcka frånvaro och att de får reda på var de ska vara med kort varsel. Det är psykiskt påfrestande."

undefined
Blåsippan, en av de tre förskolor där personalen beskrev sin arbetsmiljö som en katastrof.

Myndigheten konstaterar också att den höga arbetsbelastningen förvärras ytterligare av att personalen jobbar en del ensamma. Det konstateras vara särskilt påfrestande eftersom förskolorna har många barn med särskilda behov. Personalen uttrycker en rädsla för att något kan hända när de är ensamma eftersom det tar cirka tio minuter för någon att komma från en annan förskola om man tvingas kalla på hjälp.

Utöver de konstaterade problemen upplevde personalen också att arbetsgivaren inte tog dem på allvar när de berättade om sin oro för våld eller hot om våld. Det har de berättat för skyddsombudet. Till exempel när det fanns en hotbild mot en familj som hade barn på förskolan. Arbetsgivaren ska inte ha gjort någon undersökning och riskbedömning avseende våld eller hot om våld, konstaterar Arbetsmiljöverket.

Efter inspektionen informerade Arbetsmiljöverket, i början av december, kommunen om de konstaterade bristerna i arbetsmiljön och att man överväger ett vitesföreläggande om bristerna inte åtgärdas. Myndigheten skrev också om vilka krav som ställs: Att arbetsgivaren undersöker arbetsbelastningen för personalen på de tre förskolorna och tar reda på om resurserna för arbetet är anpassade för kraven. Utifrån den undersökningen ska arbetsgivaren göra en riskbedömning om någon kan bli sjuk eller skadad och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

undefined
Bullerbyn, en av de tre förskorna där personalen känner sig utarbetad och där Arbetsmiljöverket har reagerat.

Arbetsgivaren ska också undersöka om arbetsförhållandena för personalen innebär risker för våld eller hot om våld. De risker man finner ska dokumenteras och riskbedömas. Utifrån riskbedömningen ska arbetsgivaren vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall kopplat till våld eller hot om våld.

Dessutom ska de berörda medarbetarna och skyddsombudet medverka i arbetet med riskbedömningarna och förebyggande åtgärder.

Arbetsmiljöverket påpekade också att rektorn medgav att arbetsmiljöfrågor som berör arbetsbelastning och arbetstider i medarbetarundersökningen "lyste starkast rött" – men att de inte har fördjupat sig i det utan "mest skummat på ytan". Arbetsgivaren fick möjligheten att lämna synpunkter och invändningar innan myndigheten skulle fatta beslut. Men några invändningar i sak kom inte från kommunens sida.

Kommunen måste senast 19 april ha genomfört de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver. Om kommunen inte följer myndighetens beslut kan kommunen tvingas betala 60 000 kronor.

Vi har pratat med huvudskyddsombud Björn Lorenzoni, Sveriges Lärare, som är facklig representant för de tre förskolornas medarbetare.

– Vi väljer att inte kommentera ärendet eftersom processen fortfarande inte är avslutad. Vi har också flera andra processer mot kommunen när det gäller hög arbetsbelastning och brister i arbetsmiljön på olika förskolor. Dessa har däremot ännu inte gått så långt som till Arbetsmiljöverket.

Hur långt har ni kommit i den här processen eftersom tiden går ut om två veckor?

– Jag väljer att avvakta med svaret, säger Björn Lorenzoni.

undefined
Marie Stråhlin, områdeschef för förskola i Linköpings kommun.

Marie Stråhlin är arbetsgivarens representant och områdeschef för förskola i Linköpings kommun. Hon säger att arbetsgivarens svar till Arbetsmiljöverket är så gott som klart. Det är bara några sista avstämningar som behöver göras med förskolornas rektor, biträdande rektor och skyddsombud innan svaret skickas i väg, enligt Marie Stråhlin.

Har ni gjort det som Arbetsmiljöverket kräver i sitt föreläggande?

– Ja, det har vi gjort. Vi har undersökt både belastningen och risken för hot och våld. Vi har gjort riskbedömningar och vidtagit åtgärder utifrån resultaten.

Har ni involverat personalen och skyddsombud i det arbetet?

– Ja, det har vi gjort. Vi har haft olika former av samtal i grupp med de berörda medarbetarna och vi har haft enkäter. Utifrån svar vi fick har vi tagit fram planer för hur vi går vidare med vårt förebyggande arbete. Vi har också gått genom alla tillbud tillsammans och utifrån det uppdaterat våra handlingsplaner. Skyddsombud har också varit involverat.

Behövde det gå så långt som till Arbetsmiljöverkets hot om straff för att ni skulle ta itu med arbetsmiljöproblem?

– Vi måste alltid titta på helheten och man ska ha i åtanke att skyddsombud hade synpunkter på sex punkter, men det var bara två punkter som Arbetsmiljöverket krävde att vi ska åtgärda. Vi arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön, för oss är det viktigt med en god dialog med skyddsombud i detta arbete. De två återstående punkterna behövde förtydligas och detta är nu genomfört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!