Sötsaker från mellanöstern lyser upp i korsningen

Med tårtor och 30 olika sorters baklava hoppas nyöppnade Sham sweets på Drottninggatan locka sötsugna Linköpingsbor.

Bröderna Wafi och Abdullah Abousuf pendlar till Linköping från Norrköping där de öppnade den första Sham sweets för tre år sedan.

Bröderna Wafi och Abdullah Abousuf pendlar till Linköping från Norrköping där de öppnade den första Sham sweets för tre år sedan.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-01-07 15:30

Bakom disken i den nyrenoverade lokalen i hörnet av Drottninggatan och Djurgårdsgatan trängs mängder av färgglada bakverk.

– 70 procent av grejerna är orientaliska – från Syrien, Turkiet, Irak och så vidare, säger delägaren Abdullah Abousouf som tillsammans med sin bror och den andra delägaren Wafi Abousuf kom till Sverige från Syrien 2014.

För tre år sedan öppnade de sitt första café med samma namn i Norrköping. Det här är det andra.

– Vi har haft många kunder som har åkt från Linköping. Så vi tänkte: "Varför inte öppna i Linköping också?" 

– När vi öppnade i Norrköping kändes det svårt i början. Vi var helt nya och vi visste inte hur man skulle göra. Men det känns inte alls nervöst att öppna här nu, vi har våra kunder och vi har lärt oss.

undefined
Den lysande skylten är svår att missa när man går eller åker förbi Sham sweets i hörnet av Drottninggatan och Djurgårdsgatan.

Abdullah pratar själv om Sham sweets som en butik, men det finns också några bord som man kan sitta vid.

– Det är inte så stort, bara 8-10 platser. Men det är bra ändå.

undefined
Bröderna Wafi och Abdullah Abousuf pendlar till Linköping från Norrköping där de öppnade den första Sham sweets för tre år sedan.
undefined
I fönstret ut mot Drottninggatan står tårtor på hylla efter hylla.

Allt som säljs bakas i bageriet i Norrköping och det kommer en ny leverans varje dag. En av sötsakerna som dominerar i disken är klassikern baklava som består av filodeg, honung och nötter. 

– Man kan göra hundratals varianter av baklava men vi har mellan 30 och 40 som vi varierar mellan. Våra bagare har 20 års erfarenhet av att baka baklava i Syrien, de vet vad de gör! 

undefined
Baklava är ett av signaturbakverken, här en variant med pistagenötter.
undefined
På väggarna finns nötter och kaffebönor på lösvikt. Wafi Abousuf demonstrerar hur kranen fungerar.

Sedan öppnandet har många Linköpingsbor redan hittat hit.

– Vi har ett bra läge här. Det är många som har sett vår stora lysande skylt och blivit nyfikna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!