Brott mot företag: "Det är ett växande problem"

Hur skyddar man sig mot tjuvar och cyberbrott? Det var några frågor som fick svar under ett möte med företagare i Linköping.

Företagarna och Länsförsäkringar anordnade ett möte om brott mot företagare.

Företagarna och Länsförsäkringar anordnade ett möte om brott mot företagare.

Foto: Linnea Brundell

Linköping2021-10-27 14:00

Polisen Joakim Wallberg visar upp en bild på en stor stöldgömma som hittades i förra veckan. I lokalen sitter ett 15-tal personer och lyssnar på ett möte om brott mot företag.

Joakim Wallberg säger att om man märker upp sina föremål – det kan vara med hjälp av något så enkelt som en spritpenna – är sannolikheten mycket större att godset kan komma till rätta igen. Finns det ingen märkning blir det svårare.

Han säger att polisen hittar stöldgömmor med jämna mellanrum.

– Ofta är det allmänheten som hör av sig till polisen, säger han.

Joakim Wallberg säger att man alltid ska anmäla brott – även om det läggs ner direkt.

Nedlagda ärenden finns sökbara för polisen och kan användas för att kartlägga var liknande brott har skett. På sikt kan en anmälan leda till ett gripande i samband med att ett annat brott begås.

Hans poliskollega Pär Fridh pratar om hur företagare kan jobba förebyggande för att brott inte ska begås. En sådan sak kan vara att inte lämna arbetsverktyg i bilen över helgen. Den största kostnaden för företaget är enligt honom ofta inte det stulna godsets värde – utan att arbetet står stilla.

Jan Olsson från Nationellt it-brottscenter, på Nationella operativa avdelningen, berättar hur man kan skydda sig mot bedrägerier och cyberbrottslighet. Enligt honom är det viktigt att inte klicka på innehåll i mejl från okända avsändare. Ett annat sätt att skydda sig är att använda sig av så kallad flervägsautentisering, alltså att man använder flera olika handgrepp för att logga in i ett program eller på en enhet. Även han är inne på att man alltid ska anmäla brott.

Mötet arrangerades av Företagarna och Länsförsäkringar Östgöta. Enligt Robert Wallin, biträdande regionchef för Företagarna, är brottslighet som riktas med deras medlemmar ett stort bekymmer.

– Nästan en av fem företagare funderar på att lägga ner sin verksamhet, säger han.

Anledningen är enligt honom brottslighet – eller risken för att utsättas för brott.

– Det är ett växande problem, säger han.

En av de företagare som var på plats säger att den fått med sig mycket från dagen. Själv har företagaren inte utsatts för annat än bluffmejl, som den inte öppnat.

Bland åhörarna på plats finns också Mirjam Lindahl, som är företagare och som även sitter med i Företagarnas styrelse.

Hur vanligt skulle du säga att det är företagare utsätts för brott?

– Jag tror att det är vanligare än vad man tror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!