Han kallas inte oväntat för "buckelmannen" och kunder är framför allt bilhandlare och bilvårdsföretag i Östergötland och Sörmland.
- Det är en kick att se när bucklan har försvunnit, och man går runt bilen och inte ser några skönhetsfel. Det är ungefär som att göra mål i en fotbollsmatch, säger Conny Halvardsson på Car Dent Sweden.
Varje tisdag besöker han Linköping där bilar med bucklor efter framför allt parkeringsskador åtgärdas. Det kan vara knytnävstora inbuktningar på dörrar, men också skador på tak och motorhuvar. De flesta går att trycka tillbaka, men inte alla.
- Jag är tävlingsinriktad, och tar varje buckla som en utmaning. Det är ett ständigt krig, säger Conny Halvardsson, och tar fram sin stora väska med olika specialverktyg.
På verkstaden finns två bilar som har fula bucklor på en dörr och en framskärm. Conny Halvarsson spänner fast ett lysrör med sugpropp på Volvons ena sida för att kunna se skadan ordentligt.
Han stoppar ner en kil mellan rutan och dörrpanelen, knackar lätt på utsidan med en hammare och specialverktyg och vips är plåten slät. Det går inte att se var skadan fanns.
- Jag kan ta bort bucklor på alla bilmärken. Det spelar ingen roll vilken bil det är. Billacker är i dag så mjuka att färgen inte spricker när en buckla trycks tillbaka. Därför behövs ingen omlackering efter reparationen.
Conny Halvarsson riktar bucklor från 30 sekunder upp till 30 minuter beroende på skadans omfattning och var den finns på bilen. Att fixa en buckla kostar 800 kronor plus moms, och det är betydligt billigare än att exempelvis spackla och måla om en bildörr.
- Det är ett pilljobb, och det tär på kroppen. Ibland har jag så ont i ryggen att jag måste ha hjälp med att bära ut verktygslådan till bilen, säger han.
Conny Halvardsson, som bor i Kungsör, jobbade som hälsokonsulent innan han hoppade av och började ta bort bucklor på bilar för drygt elva år sedan.
- Min far hade en bilverkstad, men jag har aldrig varit intresserad av bilar. Det var brorsan som lurade in mig när jag var i USA. Och på den vägen är det.