Av de pengar som regeringen i budgetpropositionen för 2021 delar ut till Linköpings kommun är 79,2 miljoner kronor villkorade för äldreomsorgen. De delas ut om kommunen ansöker om dem och visar vad de ska användas till. En del av pengarna ska finansiera kompetensökning.
– Här gör vi en särskild utbildningssatsning, sa utbildningsminister Anna Ekström (S), som på måndagen skötte presentationen av den del av budgeten som rör Östergötland.
Chefer i vård och skola, och medarbetare, kan ha svårt att satsa på vidareutbildning när det är personalbrist och alla händer behövs i jobbet. Är det här väl investerade pengar?
– Inom både vård, skola och omsorg är det ett stort problem att vi har brist på utbildad arbetskraft, samtidigt vill vi hålla uppe kvaliteten. Vi försöker anpassa de här stadsbidragen så att huvudmännen har möjlighet att klara uppdragen. Men det blir ett tufft jobb för kommuner och regioner, medger Anna Ekström.
Linköping får också 110,6 miljoner kronor i generellt stadsbidrag; pengar som kommunen får använda till det som lokala politiker tycker är viktigast.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, tycker att budgeten på flera punkter är bra och kallar den ”en massiv ekonomisk satsning” från regeringens sida. Han är glad för de 190 miljoner som tillfaller Linköping och konstaterar att det generella bidraget är ett stort belopp. Borg säger dock att han hellre sett ett lägre belopp fördelat över längre tid. Nästa år får kommunen 50 miljoner kronor, därefter ingenting. Därför kan kommunen lägga pengarna på satsningar som man på sikt inte har råd att finansiera själv, beskriver han.
– Till exempel kanske man skulle vilja lägga pengar på ökad personaltäthet i äldreomsorgen eller mindre barngrupper i förskolan. Men då finns risken att man måste ta tillbaka det sen, och det är inte så vi vill jobba, säger Niklas Borg.
Kristina Edlund (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att den föreslagna budgeten är stark och stöttar kommunen.
– De här pengarna ger oss helt andra förutsättningar att jobba med olika samhällsproblem som arbetslösheten, den bristande integrationen, högre kunskapsresultat i skolan, säger hon.
Socialdemokraterna hoppas att Linköping ska satsa på vidareutbildning i form av yrkesvux, komvux och möjligheter till omskolning för att stärka arbetsmarknaden.