Bullerbeslut ska fattas i vår

De nya bullerreglerna som skulle göra det lättare att bygga dröjer. ”Det är allvarligt för Linköping”, säger kommunalrådet Kristina Edlund (S).

Flygbuller. Det har varit en lång och krokig väg, men i vår väntas regeringen besluta om vad som gäller.

Flygbuller. Det har varit en lång och krokig väg, men i vår väntas regeringen besluta om vad som gäller.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-03-04 06:45

Den väntade bullerförordningen är extra aktuell i Linköping där Saab överklagar många byggen i väntan på att rättsläget ska klarna. Saab har hittills förlorat alla överklaganden, men många projekt har försenats med flera år.

– Just nu är det 500 lägenheter som inte kan byggas för att de ligger under överklagande. Det är verkligen inte bra, vi har ett stort behov av bostäder i Linköping, säger Kristina Edlund (S).

Bakgrunden är att det funnits två helt olika riktlinjer för buller.

Boverket har, med stöd av plan- och bygglagen, godkänt att det byggs bostäder om medelbullret inte är högre än 55 dBA. Bullertopparna får överstiga 70 dBA högst 30 gånger per dygn. De siffrorna har Linköpings kommun lutat sig mot när nya byggprojekt har planerats.

Naturvårdsverket, som med miljöbalken styr över flygtillstånden, har å sin sida bara tillåtit att 70 dBA överskrids tre gånger per dygn. Med den definitionen hamnar i stort sett hela Linköping på fel sida gränsen.

Osäkerheten över vad som egentligen gäller har fått Saab att överklaga bostadsbyggen av rädsla för att i ett senare skede få problem med sina flygtillstånd.

Den förra regeringen gjorde i höstas ändringar i de båda lagarna för att samordna dem. Lagarna innehåller dock inte några bullergränser, det tänkte regeringen besluta om i en särskild förordning.

Förslaget till förordning innehöll gränser för buller från vägar, spårtrafik och flyg. För flygets del sattes nivån mittemellan Boverkets och Naturvårdsverkets; 70 dBA fick överskridas 19 gånger per dygn, varav 3 nattetid.

Alliansregeringen siktade på att förordningen skulle gälla från årsskiftet, men den försenades och hamnade i knät på den nya regeringen. Ansvariga på näringsdepartementet talar nu om att beslutet kommer att fattas ”under våren”.

Ingen på departementet vill uttala sig om hur det ursprungliga förslaget kan komma att förändras.

– Vi jobbar hårt med detta, men det är en process som måste få ta den tid den behöver. Vi fick in väldigt många remissyttranden och det var en massiv kritik mot förslaget. Det måste vi lyssna på, säger HakimBelarbi, pressekreterare åt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

HakimBelarbi avfärdar kritiken om att det gått långsamt.

– Det viktiga är att det blir en bra förordning, för den kommer att styra bostadsbyggandet under mycket lång tid. De nya husen ska stå där i flera hundra år.

Över 100 remissinstanser tyckte till om förslaget till bullerförordning. Många var negativa.

Flera forskare kritiserade att förslaget tillät högre bullernivåer vid bostadsbyggande. Allt fler forskningsrapporter pekar nämligen på att buller är ett underskattat hälsoproblem och kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Naturvårdsverket avstyrkte förslaget med liknande argument.

Andra protesterade mot att ännu högre bullernivåer skulle tillåtas för studentbostäder och att Stockholms kommun fått en särskild undantagsparagraf för bullret runt Bromma flygplats.

Många kommuner, däribland Linköping, såg ökade möjligheter till byggande och var positiva till förslaget.

Linköpings kommunalråd Kristina Edlund är optimistisk om resultatet när väl beslutet om nya bullergränser fattas.

– Vi följer processen så gott det går via de nätverk vi har. För Linköpings del är det flygbullret som är mest intressant, och de signaler jag har fått är att det ser positivt ut, säger hon.

Saab ser också fram emot den nya bullerförordningen.

– Förslaget från i höstas var balanserat och bra. Om det slutliga beslutet ligger i linje med det kan vi sluta med våra överklaganden direkt. Vi har ju också ett stort intresse av att det byggs bostäder i Linköping, säger Saabs miljöchef Kenth Algotsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om