Håkan Buskhe började som vd på Saab den 1 september 2010 när han efterträdde Åke Svensson. Buskhe, som är bördig från Örnsköldsvik och intresserad av ishockey (han håller på Modo), är utbildad civilingenjör och kom närmast från posten som vd för den svenska och nordiska verksamheten på energijätten Eon.
– Jag har åkt miniubåt i Motala och sytt kamouflagenät, i eftermiddag ska jag flyga SK 60, sade Håkan Buskhe i en av de första intervjuerna i Corren när han precis börjat bekanta sig med verksamheten.
Ett år efter sitt tillträde såg Håkan Buskhe och hans medarbetare ut att ha tagit hem en synnerligen viktig order. Schweiz regering meddelade att man valt att satsa på den nya versionen av Gripen – den så kallade E-versionen, med bättre prestanda än de nuvarande versionerna av stridsflygplanet.
– Jag var på mitt kontor när de första medieuppgifterna kom. Det ryktades i schweizisk press att vi hade vunnit. Men man tar inte någonting för givet i ett sådant läge. Det blev ett glädjevrål. Man njuter en minut och sedan gäller det att se till att få resten att fungera, sade Buskhe.
Med en trolig beställning från alplandet i ryggen gick den svenska regeringen med på att också satsa på det nya stridsflygplanet. I januari 2013 meddelade regeringen att flygvapnet får skaffa 60 Gripen E-plan.
Det mesta pekade nu uppåt för Saab. I december 2013 uppgav företaget att man tillsammans med den amerikanska flygjätten Boeing bestämt sig för att utveckla ett helt nytt skolflygplan, kallat T-X, för den amerikanska försvarsmaktens behov.
– Vi är övertygade om att det här är den bästa och mest kostnadseffektiva träningslösningen för det amerikanska flygvapnet, sade Buskhe i en kommentar.
Den 18 maj 2014 förbyttes dock glädjen på Saab i besvikelse. Närmare 54 procent av de schweiziska väljarna röstade nej till det planerade köpet av 22 Gripenplan. Affären gick om intet. Den svenska beställningen låg dock kvar.
Endast fem månader efter debaclet i Schweiz vände vinden igen. Och denna gång vände det rejält.
Saab hade under lång tid bedrivet en kampanj för att förmå Brasilien att satsa på det svenska stridsflygplanet. I oktober 2014 kom beskedet att det sydamerikanska jättelandet bestämt sig för att beställa 36 stridsflygplan – 28 ensitsiga och åtta tvåsitsiga från Saab. Den misslyckade affären i Schweiz var snabbt glömd. Affären med Brasilien är Saabs hittills största exportorder.
– Vi pratar om säkerställande av tusentals arbetstillfällen i Sverige bara med den här ordern, sade Buskhe till nyhetsbyrån TT efter att nyheten om den brasilianska ordern blivit känd.
2014 var ett händelserikt år i Saabs historia. I juli kom nyheten att Saab köpt ubåtstillverkaren Kockums och varvet i Karlskrona från den tyska koncernen Thyssen-Krupp. Året därpå beställde Försvarets materielverk två nya ubåtar, kallade A26, till den svenska marinen. Dessutom fick Saab i uppgift att rusta upp två befintliga ubåtar i Gotlands-klassen.
– Vi undersöker nu exportmöjligheter av fullständiga ubåtssystem till några utvalda länder, sade Buskhe i en kommentar.
I november 2015 tog Saab hem en order på det nya spaningsflygplanet Global Eye. Köparen, Förenade Arabemiraten, var dock inte helt okontroversiell. Svenska Freds har vid upprepade tillfällen kritiserat att Inspektionen för strategiska produkter tillåter export till diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Hittills har Förenade Arabemiraten beställt tre spaningsflygplan till värde av närmare 13 miljarder kronor.
Till skillnad från Förenade Arabemiraten är USA, i kraft av sin enorma försvarsmakt, något av en drömkund för Saab. För en europeisk försvarskoncern är det dock inte lätt att slå sig in på denna jättemarknad. USA har en stark inhemsk försvarsindustri och president Trump har som bekant en doktrin som lyder "America First". I september förra året kom dock genombrottet. Tillsammans med Boeing fick Saab i uppgift att leverera 351 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet till en kostnad av drygt 80 miljarder kronor. Saabs andel i affären antas av finansanalytiker vara värd 25 miljarder kronor. En kort tid efter att affären blivit klar andades Håkan Buskhe optimism. Han sade att han tror att Saab och Boeing kommer att sälja totalt 2 000 exemplar av nya T-X till USA och andra Natoländer.
– Det är ett stort erkännande för Saab och våra ingenjörer. Vi har en produkt tillsammans med Boeing som kommer att användas av alla piloter i det amerikanska flygvapnet. Det är nästan så man får nypa sig i armen. Affären kommer att ta oss mot våra tillväxtmål och våra lönsamhetsmål, sade Buskhe och fortsatte:
– Det här skapar ekonomiska förutsättningar framöver, det skapar en vidareutveckling av vår förmåga. Det är otroligt viktigt. Jag tror även att synen på Saab förändras när vi får börja leverera spetsiga flygplan till US Air Force. Då kommer man in i en annan diskussionsnivå med andra potentiella kunder när det gäller andra produkter.
Så sent som i juli i år kom den senaste nyheten som pekar på att Saab ser internationella samarbeten som nyckeln till en framgångsrik framtid som flygplanstillverkare. Tillsammans med en rad brittiska företag ska Saab utveckla ett helt nytt stridsflygplan, kallat Tempest.
Mitt i denna framgångsvåg väljer nu alltså Håkan Buske att lämna företaget. Vi har utan framgång försökt att förmå honom att ställa upp på en intervju. I ett pressmeddelande på söndagen sade dock Buskhe:
– Saab har utvecklats till en ny nivå och är idag ett internationellt starkt försvars- och säkerhetsföretag. Vi har tagit oss hit genom strategiska samarbeten, global närvaro och ett konsekvent fokus på investeringar i produktportföljen. Det har varit fantastiskt att få leda detta arbete.
55-årige Buskhe kommer dock knappast att lämna näringslivet, även om han är hemlighetsfull om vad nästa uppdrag blir.
– Skälet till att jag väljer att lämna Saab är att jag gärna skulle vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i min karriär. Fram till dess att en ny vd är utsedd kommer jag att ha fullt fokus på Saab för att underlätta för min efterträdare. Det handlar framförallt om genomförandet av de stora projekten tillsammans med våra kunder samt det fortsatta arbetet med att nå Saabs finansiella mål.
Buske slutar på Saab i februari nästa år.