Bussar får köras året om på sommardäck

En buss på över 3,5 ton slipper kravet på vinterdäck och behöver bara ha 1,6 mm mönsterdjup när andra fordon måste ha vinterdäck med minst 3 mm.

Foto:

Linköping2007-03-01 00:00

Tisdagens svåra bussolycka söder om Uppsala skedde i moddigt väglag då "vinterdäck" biter bättre än de så kallade rulldäck som är vanliga på tunga fordon. Minst en av bussarna hade rulldäck utan vintermönster.Rulldäck har i princip längsgående mönster som ger viss stabilitet i sidled medan bromsverken är sämre.

Varken långtradare eller bussar behöver ha vinterdäck. Dessutom är kraven på mönsterdjup på bara 1,6 mm. Det innebär att många fordon, främst utländska långtradare, rullar på rena sommardäck med mycket lite däckmönster.

Vinterdäck greppar bättre

- Vinterdäck greppar oerhört mycket bättre i moddigt väglag, säger Bo Ahlberg på Ahlbergs gummiverkstad i Linköping.

- Det är skrämmande att så många fordon körs på dåliga däck. Det syntes tydligt vid snöovädret i Skåne där de utländska långtradarna blev stående i halkan och snön.

Enligt Bo Ahlberg är prisskillnaden mellan vinter och sommardäck för buss försumbar men.

- Merkostnaden torde mer ligga i att det krävs extra däckuppsättningar och kostnaderna för att byta och alla jagar ju kostnader.

- De flesta bussarna har de bästa däcken bak för drivningens skull, säger Bo Ahlberg.

- Skulle man ha bättre däck fram och bromsa finns det risk för att fordonet blir instabilt.

Det kan skilja något mellan styrdäck och drivdäck i vinterutförande men båda har däckmönster anpassat för vinterväglag.

Inte mindre än 5 mm

Corren kollade några bussar körda av Veolia Trafik (fd Connex) för Östgötatrafiken, i Linköping och alla hade "vinterdäck" med bra mönster bak. Styrdäcken hade drag av både rull och vinterdäcksmönster.

- I vårt uppdrag från beställaren ingår att vi inte kör med mindre än 5 mm mönsterdjup, säger Mattias Näslund på Veolia Transport.

- Vi har en rutin där vi försöker byta ut alla däck en gång per år på hösten. Då får bussarna allround-däck som ytterst har en mjukare gummiblandning anpassad för vintervägar och med ett mönsterdjup på 12 mm. Det mjuka lagret slits ned under vintern och ersätts av en hårdare blandning som räcker till nästa byte.

- Vi har en bra kille på vår depå i Åtvidaberg och han har bra koll på våra däck, sade busschauffören Niclas Johansson som satt och väntade på nästa tur till Åtvidaberg i en buss med bra vinterdäck.

- Kör man som vi gör på Hannäs och de smala vägarna där, krävs det bra vinterdäck och det vet man i vår depå.

- Det är jätteviktigt för alla oss på bussen att vi har bra däck.

- Däremot är jag mycket förvånad över att lagen tillåter så litet mönsterdjup som 1,6 mm på en buss.

Hårdare krav kan komma

-Just nu pågår dock en studie på VTI i Linköping på gång som skall undersöka om vi måste ställa hårdare krav på bussdäck, säger Einar Tuvesson på Vägverket.

-Vi vet dock att de flesta bussbeställare kräver mer mönsterdjup än 1,6 mm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om