Efter förra värmeböljan fick kommunen in en skrivelse från en irriterad resenär som väntat på en försenad buss.
"Har ännu en gång väntat in en buss på Linköpings fjärrbussterminal. Ingen vänthall, ingen möjlighet att köpa dryck, ingen toalett, inget solskydd."
Anna Wallroth är trafikingenjör och är medveten om att kritik riktas mot fjärrbussterminalen.
– Vi kommer göra en utredning i höst. Då ska vi titta på vilka åtgärder som behöver göras på resecentrum och fjärrbussterminalen med tidsperspektivet 10 till 15 år. Då kommer vi prioritera vilka åtgärder och investeringar vi ska göra med hänsyn till att resecentrum kommer flyttas i framtiden, säger Anna Wallroth.
En framtida flytt av resecentrum riskerar att minska investeringsviljan. Kritiken mot avståndet mellan resecentrum och fjärrbussterminalen har stötts och blötts många gånger.
– Vi behöver prioritera vad som ska göras, men vi vill ju inte att det ska kännas som en för låg standard heller. 10 till 15 år är ju ändå en ganska lång tid.
Trots kritiken är det inte sannolikt att några eventuella åtgärder kommer för än om ett par år.
– Efter utredningen kommer det krävas lite planering och projektering. Det kan ju vara lite olika om det är ett eller två år innan man genomför något efter det, säger Anna Wallroth.
Sofie Lärkhammar och Björn Widén väntar i skuggan från träden på att deras buss ska lagas.
– Många står i skuggan och väntar. Så lite fler solskydd kanske skulle vara bra för busshållplatserna blir ganska snabbt fulla, säger Sofie.
Om bussen kommer i tid går det att planera och undvika många av nackdelarna. Problemen uppstår främst när bussarna blir sena.
– Att hinna bort till toaletten på station blir lite klurigt. Sen finns det inte alltid några tidsangivelser och så kan det vara otydligt vilken hållplats man ska stå på. Det skulle absolut kunna förbättras.
En busschaufför, som vill vara anonym, har just klivit av sitt pass. Han kan jämföra Linköping med andra städers bussterminaler.
– Den är sämst av alla! Det finns ingen som är i närheten, säger chauffören.
En så varm dag som den här fredagen står bussarna med motorerna igång, trots att det bara är tillåtet att låta motorn gå på tomgång i en minut inom Linköpings kommun.
– Passagerarna skulle bli kokta på fem minuter om vi skulle slå av. Sen är det miljöbränsle vi kör på, men det är fortfarande en förbränning.