Erikshjälpen har sin verksamhet i anläggningen intill den nyöppnade butiken. Inte långt ifrån ligger också Hjärta till Hjärta, på Gottorpsgatan.
– Det är bara bra för oss att de finns här. Jag har ett förflutet inom klädbranschen och man vill ligga nära de värsta konkurrenterna, skojar Tommy Sandberg.
Stöttar varandra
Enligt honom är det istället så att företagen lockar kunder till varandra eftersom de agerar på samma marknadsvillkor och utbudet av varor liknar varandra.
Dessutom finns det gott om kläder och annat som kan återvinnas tack vare en ökande konsumtionstakt i samhället där människor snabbare tröttnar på sina ägodelar.
– Vi har blivit som ett secondhand-center här i Tornby. Det har blivit trendigt att handla begagnat och det är väldigt mycket fina kläder som lämnas in, säger Tommy Sandberg.
Stig Johansson, arbetsledare på Erikshjälpen delar Sandbergs uppfattning.
– Det är en fantastisk möjlighet att ha dem som grannar. Det gör att intresset för våra produkter blir större.
Upplever ni inte att era kunder går till den nya butiken?
– De går till båda och vi gynnas av varandra.
Linköpings stadsmission förfogar över 450 kvadratmeter i den gamla industrifastigheten som de ägt i fem års tid. Förutom att erbjuda människor arbetsträning i butiken, kan de också jobba med sortering, hämtning, uppdrag i snickeriet, textilverkstaden, serveringen eller tryckeriet. I dagsläget kan man erbjuda cirka 80 personer arbetsträning. Därutöver finns det närmare 40 anställda.
Även SFI-utbildning är förlagd till huset.
Inte bara hyllor
För att göra butiken attraktiv har Tommy Sandberg tillsammans med sina kollegor försökt att bygga upp intressanta miljöer.
– Det är viktigt att det ser inbjudande ut även om det är second hand. Man får skylta upp det smakfullt och inte bara ha hyllor i långa rader.
Han poängterar också att alla kläder som lämnas in tvättas och stryks innan de säljs.
Sarah Sundler är på loppisrunda, som hon själv uttrycker det, och säger att hon är positiv till att det etablerats flera second handbutiker i Tornby.
– Det är en bra idé och jag tycker om att gå runt och titta. Samtidigt kan man göra fynd. Förutom att det är billigt så både stödjer man verksamheten och har möjlighet att återanvända saker, säger hon.