De fysiska butikerna känner av en allt hårdare konkurrens av den försäljning som sker via internet.
Madelen Wissing, som sedan flera år driver Wissings guld på Storgatan, tycker det är hög tid att någon sätter ned foten.
– Vi kan inte ha det på det här viset längre. Till slut kommer vi inte att ha några levande butiker alls, säger hon.
– Det är bara att titta sig omkring i centrala Linköping. Fler och fler handlare tvingas slå igen. Det drabbar alla branscher.
Det stora problemet är, menar Wissing, att besökare till butiken letar efter varor som de påstår sig vara intresserade av för att sedan gå hem och beställa produkten hos en konkurrent på nätet.
– Det har ökat på senare år. Folk kommer in och vill att vi provar ut ringar inför ett bröllop eller förlovning. Sedan händer inget. Det blir inget köp, trots att vi kanske ägnat timmar åt att serva kunden.
Madelens dotter, Isabell Strand, som också jobbar i butiken menar att det är dyrbar arbetstid som helt går till spillo.
– Man vill ju vara trevliga och göra ett bra jobb, men det känns lite tråkigt när det slutar på det viset, säger hon.
Sedan ett år mäter Wissings ringar endast i samband med att kunden gör en beställning i butiken.
– Vi var tvungna att hitta på något för att motverka det här beteendet. Vi kan inte ha den servicen om vi inte får betalt. Det säger sig självt, menar Madelen och berättar att det kommit en del tråkiga reaktioner efter beslutet.
– Tyvärr har vi fått höra att vi varit otrevliga vid något tillfälle, men det stämmer verkligen inte. Folk måste förstå att vi gör det här för att överleva.
Isabell påpekar att det händer att kunder förklarar att de bara kommit in för att titta och att de tänker handla på nätet.
– Det känns mer ärligt. Då vet vi hur vi ska förhålla oss, säger hon.
Wissings guld har ingen egen nätbutik, ett test gjordes för en tid sedan på en större gemensam säljsajt men det föll inte särskilt väl ut, förklarar Madelen.
– Vi upptäckte ganska snabbt att det inte var något för oss, säger hon.
Anette Asterling som har butiken Asterlings Doftbar på Nygatan ger ungefär samma bild av handelslivet som Madelen och Isabell.
– Ibland kommer det in folk som tar bilder med mobilkameran och skriver av produktnummer på de varor jag har i hyllorna, säger hon och fortsätter:
– Jag begriper såklart att de ska köpa parfymen på nätet eller på utlandsresan och det är väldigt frustrerande varje gång det händer.
Anette understryker att hon har många stamkunder som är lojala och återkommer med jämna mellanrum.
– Annars skulle rörelsen inte bära sig. Att fler väljer nätet före oss som driver fysiska butiker är ett hot mot i stort sett alla näringsidkare i centrum. Om det inte blir ett trendbrott är risken stor att vi snart står med en mörk citykärna.
Marianne Lindh, näringslivsutvecklare på Linköpings kommun, hävdar att det bästa en affärsinnehavare kan göra är att skaffa sig en egen webbshop.
– Näthandeln går inte att stoppa. Den är etablerad sedan flera år och kommer att utvecklas i framtiden. Det är fakta som vi måste förhålla oss till.
Lindh fortsätter:
– De flesta nystartade butiker öppnar omedelbart en egen säljsajt. Den kombon är nästan ett måste om man vill ta upp kampen om kunderna.