För en vecka sedan startades ombyggnaden av väg 636 till så kallad 2+1 väg med mittseparering mellan Kåparpsrondellen och Vikingstad.
Körbanonorna är åtskilda av ett stållineräcke, som ska förhindra mötes- och omkörningsolyckor.
För bilisterna är projektet ett lyft för trafiksäkerheten. Men oskyddade trafikanter som cyklister och mopedister trängs åt sidan.
På en vägren som är 0,75 meter bred ska cyklisterna ta sig fram, ofta i rusningstrafik på morgnar och sena eftermiddagar.
I Gålstad by, som ligger längs vägen omkring 1 500 meter från Kåparpsrondellen, bor ett tiotal personer, de flesta cyklar till och från jobb och universitet.
-- Vi bor ganska nära Linköping, och därför är det naturligt att cykla till stan. Att cykla är också bra för miljön, och så får man motion, säger Anncharlott Åstrand.
När 2+1 vägen är klar vid årsskiftet finns heller ingen möjlighet att åka buss till stan.
-- I juni slutade Ulrikabussen att gå förbi här, och därför går det inte att åka kollektivt. Och att åka bil varje dag blir dyrt, dessutom är det många här som inte har körkort, säger Anncharlott Åstrand.
Liselotte Orvelius studerar på universitetet i Linköping. Hon har ingen bil, och är därför beroende av cykeln.
-- Jag måste ge mej ut i 2+1 trafiken med cykel. Det finns inget annat alternativ, säger hon.
Det finns en grusväg över Gärstad till Jägarvallen, men den är dåligt underhållen.
-- Vägen har stora gropar, och dessutom är det en omväg till stan.
Anncharlott Åstrand har uppvaktat Vägverket och kommunen om att en ny cykelväg bör anläggas till Linköping. Men det finns inget intresse, enligt Åstrand.
-- Vägverket hänvisar ärendet till kommunen, och pratar jag med kommunen så bollar de över frågan till Vägverket. Det är ingen som vill betala.
Cyklister och oskyddade trafikanter får använda 2+1 väg, men det är inget som Vägverket rekommenderar.
-- Det finns bättre vägalternativ för exempelvis de som bor i Gålstad, och det är att cykla mot Gärstad. Det här anser jag inte är något stort problem. Vi har räknat antalet cyklister på vägen, och det är inte många, säger projektledaren Jonas Danielsson på Vägverket region sydöst.