Byggandet har rasat – så ska krisen i Linköping stoppas

Politiker och företag går nu samman för att bekämpa krisen i byggbranschen. "Vi måste undvika att det blir som på 90-talet, då branschen förlorade en hel generation", säger Göran Lundström, vd på Åhlin & Ekeroth.

Östsvenska handelskammarens vd Simon Helmér, Niklas Borg (M), Kristina Edlund (S) och Viktor Johansson, affärschef på NCC, var överens efter mötet. "Nu ska vi se vad det leda till för konkreta processer", säger Viktor Johansson.

Östsvenska handelskammarens vd Simon Helmér, Niklas Borg (M), Kristina Edlund (S) och Viktor Johansson, affärschef på NCC, var överens efter mötet. "Nu ska vi se vad det leda till för konkreta processer", säger Viktor Johansson.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-01-19 05:00

Bostadsbyggandet har gjort en kraftig inbromsning. Från en nivå på över 70 000 påbörjade bostäder om året i Sverige räknar Boverket i sin senaste prognos med 33 000 under 2023. Många bedömare tror att det blir betydligt färre än så. 

Samtidigt bedömer Boverket att det skulle behövas över 60 000 nya bostäder om året för att inte förvärra bostadskrisen.

För att diskutera vad som kan göras åt saken har NCC och Östsvenska handelskammaren bjudit in lokala byggaktörer och politiker till en serie möten. I Linköping deltog kommunstyrelsens ledarduo Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

– För oss finns det flera anledningar att se till att den här sektorn inte tvärstannar. Det handlar så klart om att säkra arbetstillfällen. Men vi står ju också inför en period i Linköping där vi ska driva väldigt mycket stadsutveckling, med ett nytt resecentrum. Bortom den här tuffare perioden kommer det att finnas ett enormt behov av kompetens, säger Niklas Borg.

Göran Lundström, vd på Linköpingsföretaget Åhlin & Ekeroth, minns krisen på 1990-talet.

– Då stannade allting och en hel generation försvann från branschen. Det är ju det man är lite orolig för ska hända nu. Fem år senare behöver man ha tillbaka alla, men då är de på annat håll. Lite som restaurangbranschen haft det nu under pandemin, säger han.

Så illa som på 90-talet är det inte, åtminstone inte ännu.

– Förhoppningsvis är det en kort svacka som vi kan överbrygga, men det vet man ju först i efterhand. Hittills är det mest bostadssidan som det varit jobbigt för. För vår del bygger vi industrier och skolor och allt möjligt. Vi har kunnat behålla personalstyrkan, än så länge i alla fall, säger Lundström.

undefined
Anders Stjärnberg, vd HSB Östergötland, och Göran Lundström, vd Åhlin & Ekeroth, vittnar om att det är svårt att bygga bostäder i tider med stigande räntor.

Anders Stjärnberg, vd för HSB Östergötland, vittnar om svårigheten att bygga bostäder i tider när både byggkostnader och räntor stiger.

– Vi kommer inte att påbörja några nya bostadsbyggen under 2023. Däremot hoppas vi kunna fortsätta med renoveringarna i Berga, säger han.

Just renoveringar och underhåll kan vara en av nycklarna för byggbranschen att ta sig igenom lågkonjunkturen, tror Kristina Edlund (S).

– Vi har flera starka kommunala bolag som kan vara med i det arbetet. Vi har en underhållsskuld att jobba med. När marknaden är instabil ska våra kommunala bolag vara stabila och fortsätta investera, säger hon.

Kommunala Stångåstaden är ett av få bolag som tänker bygga bostäder i år – 114 lägenheter vid Djurgårdsgatan.

– Det ger en superviktig signal om att det faktiskt går att dra igång projekt. Genom att gå före kan man få andra att känna trygghet i att våga investera, säger Niklas Borg.

undefined
Östsvenska handelskammarens vd Simon Helmér, Niklas Borg (M), Kristina Edlund (S) och Viktor Johansson, affärschef på NCC, var överens efter mötet. "Nu ska vi se vad det leda till för konkreta processer", säger Viktor Johansson.

Efter mötet verkar byggaktörer och politiker påfallande överens. Nu ska det samarbetas.

– Det handlar om att skapa tillit. Vi behöver jobba tillsammans med att sänka produktionskostnaderna så att det går att bygga, säger Borg.

Hur kan ni kommunpolitiker sänka byggföretagens produktionskostnader?

– Det kan handla om hur vi jobbar med upphandling och vilka krav vi ställer, som miljökrav och arkitektoniska krav. Jag säger inte att vi ska ta bort de kraven, men vi kanske ska jobba lite olika i olika delar av vår stad. Framför allt kan vi bli bättre på att ha en dialog med branschen om vilka av de krav vi ställer som faktiskt påverkar produktionskostnaderna, säger Niklas Borg.

undefined
Bygg- och anläggningsbranschen sysselsätter cirka 350 000 personer och står för 11 procent av Sveriges BNP.
Sexpunktslistan

NCC och Östsvenska handelskammaren har sammanställt en lista med åtgärder som kommunerna kan bidra med. Här är de i korthet:

Stötta entreprenörer och byggherrar genom att agera flexibelt och hjälpsamt.

Bygg bort underhållsskulden.

Inför ett snabbspår för dem som vill bygga.

Standardisera byggandet för att öka produktiviteten.

Jämna ut konjunkturen – nyttja de kvalificerade personer som riskerar att varslas för att arbeta bort planköer, skapa markreserver och flexibla detaljplaner.

Öka samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!