Just nu handlar det om ett antal skolor som ska byggas ut och moderniseras. Det handlar om Tornhagsskolan, Ånestadsskolan, Kvinnebyskolan, Linghemsskolan, Vikingstad skola, Vist skola, Björnkärrsskolan och Vidingsjöskolan. Därtill ska en ny skola byggas i Tallboda och den gamla avvecklas medan det i Tannefors planeras för en ny skola, och en förskola.
Men det betyder också högre hyror som barn- och ungdomsnämnden nu begär extra pengar till. Totalt handlar det om 27 miljoner i ökade hyresutgifter som nämnden nu vill ha från kommunstyrelsen. Att det blir så beror på att nämnden hyreskompenseras endast när det handlar om nybyggda skolor. Inte när det gäller gamla skolor som renoverats.
Det innebär, enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) att nämnden behöver en plan för hur man i en framtid ska klara framtida hyreshöjningar som blir en följd av att fler skolor måste moderniseras.
Personaltätheten ökade
Förskolesituationen i Linköping diskuteras ofta, för det mesta i termer av kris. Men under 2015 ökade personaltätheten i förskolan från 5,6 barn per årsarbetare 2014 till 5,2 barn året efter.
– Vi ser tydligt nu att vår satsning på 17 miljoner till personaltäthet i förskolan har gett resultat. Det är den största förändringen vi mätt upp och det i en positiv riktning, säger Jakob Björneke.
En av svårigheterna i förskolan är att hitta förskollärare för att kunna uppfylla kommunens mål med en en högre andel förskollärare, särskilt i nyöppnade förskolor. I dag ligger nog antalet förskollärare ungefär som tidigare, tror Björneke. Vilket kan innebära att om barnen är fler så riskerar Linköping att halka ner på rikslistan över andel förskollärare. En utmaning för Linköping, konstaterar han.
Ett annat bekymmer som nämnden konstaterar i sin verksamhetsberättelse för 2015, är att kunskapsskillnaderna mellan flickor och pojkar finns kvar och att föräldrars utbildningsbakgrund fortsatt spelar en stor roll för den enskilde elevens resultat.
En utveckling som, enligt Björneke, måste brytas.
Vid nämndens senaste möte beslutade också om en satsning på 2,7 miljoner till sommarverksamheter. Vad pengarna rent konkret ska användas till är inte klart. Det blir en senare planering.
– Men vi har tidigare tyckt att satsningarna har kommit för sent. Nu vill vi att skolor och organisationer ska veta vilka pengar som finns och därför meddelar vi det nu, säger Jakob Björneke.
Satsningen gäller barn och ungdomar upp till 16 år.
Till de 2,7 miljonerna kommer ytterligare 575 000 kronor från KE Westmans stiftelse.