Det råder lite av en byggboom i Linköping. Framförallt märkte bygglovskontoret av en markant ökning av antalet bygglovsansökningar förra året och den har inte avtagit sedan dess, enligt Thorsten Hampusson, bygglovschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Det ökande antalet ansökningar har gjort att bygglovskontoret behöver mer personal och två personer har nyanställts på bygglovskontoret.
– På sikt måste vi öka vår personalstyrka när ansökningarna ökar, säger Thorsten Hampusson.
Orsaken till att ansökningarna ökat – med början redan förra året – beror förmodligen på byggen i Vallastaden och Övre Vasastaden, tror han.
Men ansökningarna kommer långt ifrån bara från företag. En hel del står privatpersoner för och då handlar det inte bara om att bygga helt nytt. Det handlar om allt från att bygga till sitt hus, till att bygga garage eller förråd.
Är det en byggpropp som släppt?
– Nja, jag vet inte om man kan säga det. Storstadsregionerna har ökat mest och det beror ju på att det behövs så mycket bostäder. I Linköping har vi alltid haft många ansökningar och egentligen aldrig märkt av någon nedgång. Men nu märker vi en markant ökning.
Sedan den nya plan- och bygglagen kom 2011 har det inte hänt så mycket när det gäller byggfrågor. Lagen erbjöd en liten förenkling, men inte jättemycket, enligt Thorsten Hampusson. Så det är ingen direkt förklaring till ökningen av ärenden.
– Efter den lagen har det här med Attefallshusen kommit och det har nog bidragit till en viss ökning, kanske 200 om året.
Attefallshus kräver inget bygglov men väl en anmälan som också ska hanteras.
Genomsnittstiden för att få en sitt bygglovsärende hanterat är tre och en halv vecka och mediantiden ligger på två veckor. Den tid som lagen föreskriver är tio veckor.
Just nu är det bråda dagar på bygglovskontoret. Ambitionen är att hinna med högen av ansökningar före semestern.
Så den som bestämmer sig för att lämna in en ansökan i juni kan nog inte räkna med att den blir klar före semestern.
Åtminstone inte om det rör sig om julisemestern i år.