Linköpings kommun vill flytta förrådet – som är byggminnesskyddat – till friluftsmuseet Gamla Linköping där tanken är att placera det på Vallaområdet. I dag ligger museet på garnisonsområdet intill Haningeleden. Enligt kultur- och fritidskontoret skulle en flytt av byggnaden vara bra av flera skäl. Bland annat skulle tillgängligheten bli betydligt bättre.
Länsstyrelsen är av en annan mening. I ett beslut avslår de kommunens begäran att få flytta förrådet.
– Vi tycker att byggnaden fortsatt ska vara ett byggminnesmärke och tycker inte att den ska flyttas, säger Jan Persson, chef för kultur- och samhällsbyggnadsenheten på länsstyrelsen.
Gunnar Elfström, stadsantikvarie som trots pensionering har kvar ärendet, håller inte alls med.
Han har noga studerat frågan, säger han. Tittat i lagtexter och dessutom jämfört med bedömningar från andra länsstyrelser. Han menar att länsstyrelsens bedömning är rigid och inte håller.
– Enligt min åsikt finns det bara ett beslut, och det är att riva upp länsstyrelsens beslut, säger han.
Eftersom byggnaden – minnesmärkt redan då – är flyttad en gång borde själva byggminnesmärkningen inte utgöra ett hinder för en flytt, enligt Elfström. Han anser också att det som gjorde byggnaden unik, nämligen målningar på fasaden, togs bort i samband med flytten.
– Lagen kräver att ett hus ska vara synnerligen märkligt men det är inte det här längre, enligt min uppfattning, säger han.
Jan Persson anser inte heller att byggnaden ska vara minneskyddad om den flyttas.
– Vår uppfattning är att ska den inte placeras med en militär anknytning så är det inte heller befogat att ha den till byggnadsminne. Men vi tycker inte att en flytt är befogad.
Kommunen har överklagat länsstyrelsens nej till Förvaltningsrätten men ännu är det oklart när ett besked kan komma. Enligt Elfström finns hopp om att ärendet kan komma att avgöras under våren.
I sin överklagan har också Linköpings kommun pekat på att när Röda förrådet övergick i kommunal ägo vidtog inte länsstyrelsen några av de åtgärder den skulle ha gjort, enligt kulturminneslagen. Bland annat handlar det om att informera om vem som har myndighetsansvaret för byggnaden. Detta har inte gjorts, vilket länsstyrelsen medger. Men den konstaterar samtidigt att det inte förändrar något i sak.
Enligt förre ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Lars Vikinge (C) är läget mellan kommunen och länsstyrelsen helt låst. Dålig stämning minst sagt.
Tidigare har inte heller friluftsmuseet i Linköping varit helt förtjust i idén att få dit Garnisonsmuséet. I ett mejl – daterat juni 2011 – från chefen för Gamla Linköping till handläggaren på länsstyrelsen, där man hör sig för om tillstånd för en eventuell flytt, avslutas mejlet med ”Oss emellan gör det inget om ni säger nej...”
Men i dag är inställningen från Gamla Linköping till ett militärmuseum positiv, enligt Lars Vikinge.