Byggstoppet har pågått i åtta år

Företagaren Marcus Ljungqvist vill bygga nytt utanför Malmslätt. Men först skulle en översiktsplan tas fram, sedan områdesbestämmelser. Nu har det gått åtta år och Marcus börjar bli riktigt irriterad.

Systemfel. Kommunen har en tendens att överplanera, tycker Marcus Ljungqvist.

Systemfel. Kommunen har en tendens att överplanera, tycker Marcus Ljungqvist.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-01-24 17:30

Gerstorp ligger på en kulle strax utanför Malmslätt. Gården finns dokumenterad ända sedan 1600-talet och fornminnen visar att det bott människor här i alla tider. Utsikten är milsvid över hästhagar, fält och Roxen.

Familjen Ljungqvist bor och driver företag här sedan 15 år tillbaka. Under namnet Stenholmen har de jordbruk, men också gårdshotell, spa och ridverksamhet med 150 hästar.

Sammanlagt innebär verksamheten runt 10 heltidstjänster, fördelade på ett 20-tal människor.

Men det skulle kunna vara fler.

– Hotellet går jättebra, vi hade nästan 3 000 gästnätter på våra 14 rum i fjol. Så nu vill vi utvidga den verksamheten, säger Marcus Ljungqvist.

Marcus tanke är att bygga om ett personalbostadshus till hotellrum. Men då behöver han bygga nya personalbostäder. Han vill också kunna stycka av ett antal tomter till bostäder för att finansiera nysatsningarna. Ingen tät villabebyggelse, men några små utspridda grupper av hus. I åtta års tid har han fått höra att han måste vänta.

– 2010 sade de att jag skulle vänta tills översiktsplanen var färdig. Det blev den 2014, och jag blev glad när jag såg att min mark ligger i ett område där man gärna vill släppa fram så kallat "stadsnära lantligt boende". Men då sade de att jag måste vänta tills man tagit fram områdesbestämmelser – och de är fortfarande inte klara.

Marcus tror inte att den långa beslutstiden beror på vem som råkar ha den politiska majoriteten, utan kallar det för ett systemfel.

– Kommunen har en tendens att överplanera. Då tar allt väldigt lång tid. Detta i kombination med att man inte prioriterar landsbygden. Alla springer åt samma håll och ska bygga bostadsrätter i stan. Men det måste ju finnas en variation, alla vill inte bo i bostadsrätt vid Industrigatan.

Marcus Ljungqvist menar att kommunen går miste om invånare, arbetstillfällen och skatteintäkter.

– Nu växer Mantorp så det knakar och folk sitter i bilar och pendlar. Det borde inte behöva vara så här i en kommun vars slogan är "där idéer blir verklighet".

På Facebook har oppositionspolitikerna Muharrem Demirok (C) och Christian Gustavsson (M) tagit Ljungqvists parti och gått till angrepp mot den styrande majoriteten. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) tycker att de försöker smita ifrån sitt eget ansvar.

– Jag håller med Marcus Ljungqvist om att kommunen överplanerat i det här fallet. Det var den förra majoriteten som bestämde att vi skulle göra områdesbestämmelser och det tycker jag var ett felval. I ett sådant här område borde vi ha kunnat gå direkt på bygglov.

Elias Aguirre menar att Linköpings kommun använder områdesbestämmelser på ett ovanligt sätt.

– I andra kommuner används det nästan bara när man vill bevara karaktären på ett område och inte tillåta ny bebyggelse. Det passar inte så bra i områden som man vill utveckla.

Att majoriteten med S, MP och L inte prioriterar landsbygden, det håller inte Aguirre med om.

– Det stämmer inte att utvecklingen på landsbygden stannat upp. Det byggs mer på Linköpings landsbygd än under tidigare mandatperioder.

Men Marcus Ljungqvist får vänta i ytterligare minst ett år innan han kan hoppas på att få några bygglovsansökningar behandlade. Kommunens plankontor räknar med att områdesbestämmelserna kommer att vara klara under våren 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om