– Vi vet av erfarenhet att de ger mer akuta förgiftningar, säger missbruksexpert Peter Hultén.
Enligt Hultén ringer även polis, sjukhus, skolor och behandlingshem för att få råd när de möter personer som använt sig av syntetiska preparat som generellt, ger starkare symptom än cannabis.
Vad gäller missbrukarna själva, säger han att det ofta är vana vid att prova olika typer av droger. Men de nya drogerna, så kallade cannabinoider, förekommer i olika styrka och kan även innehålla ämnen som inte brukaren känner till.
– Problemet är att många inte bryr sig om vad de stoppar i sig. De vet att det finns risker men underskattar dem. Det är lite som rysk roulette, säger Peter Hultén.Men inte heller cannabis är riskfritt som många förespråkare gör gällande. Enligt Kerstin Käll överläkare på landstinget i Östergötland, utvecklar fem procent av dem som röker cannabis regelbundet, psykoser.
I samband med onsdagens åtal mot den misstänkte 34-årige dubbelmördaren, framkom också att han hade spår av cannabis, den vanligaste illegala drogen, i blodet i samband med dåden. Och cannabis är ingen lätt drog, menar Kerstin Käll.
– Det är en fullständig katastrof ur folkhälsoperspektiv. Människor som blir cannabisberoende före 18 års ålder uppvisar en lägre intelligenskvot som fullvuxna, säger hon.
I samband med psykoser är det också vanligt att brukare skadar sig själva. Enligt Kerstin Käll inträffar även tragedier där människor, under cannabispåverkan, både tagit sina familjers och därefter sina egna liv.
– Vid flera skolskjutningar i USA har det funnits en cannabispsykos i bakgrunden. Den kan leda till vanföreställningar. Man känner sig förföljd och känner att man måste försvara sig, säger hon.
Ytterligare en variant av cannabis är skunk, som innehåller en högre koncentration av tetrahydrocannabinol (THC).
Flera av de nya syntetiska drogerna går idag att köpa via nätet. Enligt Kerstin Käll handlar det om restprodukter efter kemiska framställningar inom läkemedelsindustrin, bland annat i Kina. Användaren löser upp preparatet som är i pulverform med hjälp av aceton, sprayar det på växter, eller te, för att sedan röka det.
Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten 2012 hade 22 procent av alla unga män (16-29 år) och 20 procent av alla kvinnor, i samma åldersgrupp, använt cannabis någon gång.
Myndigheten uppger också att ”under olyckliga omständigheter (trötthet, höga THC-halter) kan cannabisanvändning utlösa ett akut, djupgående förvirringstillstånd som håller i sig i mellan några timmar och ett dygn. Personen förlorar helt eller delvis orienteringsförmågan, minnet och sin identitetsuppfattning”.