Cecilia – kuratorn som blev pralinör

Hon är pralinören som inte är särskilt förtjust i choklad och som halkade in i branschen när hon blundade och lät fingret landa i ett kurshäfte. Cecilia är skolkuratorn som sadlade om med besked.

Att Cecilia Rogestam skulle bli pralinör var verkligen ingen självklarhet. Hon är ingen stor chokladälskare, men har blivit förälskad i själva hantverket.

Att Cecilia Rogestam skulle bli pralinör var verkligen ingen självklarhet. Hon är ingen stor chokladälskare, men har blivit förälskad i själva hantverket.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-11-17 05:00

Hon har alltid varit en "prestationsprinsessa" och tog sin masterexamen i beteendevetenskap ett år "för tidigt".

22 år ung fick hon sitt första arbete som skolkurator på en stor högstadieskola i Kisa. Sedan följde Motala, Linköping och senast Realgymnasiet, där hon är kvar på halvtid.

– Skolan är en tuff arbetsplats och mycket har förändrats under mina år. Idag handlar det mer om elevernas mående än om prestation.

undefined
"Det är klart att jag skulle kunna använda konserveringsmedel för att få en längre hållbarhet, men jag vill ha så rena och äkta produkter det bara går", säger Cecilia Rogestam ägare av Lilla Pralinen

Hur har deras mående förändrats?

– Förr handlade det mest om elever i dysfunktionella familjer, med exempelvis drogproblem, nu mer om elevernas egen ångest över olika saker. Sociala medier och fenomenet att alltid kunna bli nådd, bidrar. I skolan möts eleverna "in real" och kontroverser ställs på sin spets. Skolan tvingas därmed hantera även sådant som sker utanför skoltid.

– Jag märker också av föräldrars tidsbrist. De har fullt upp med sitt eget självförverkligande och samlingspunkter, som att äta kvällsmat tillsammans och verkligen prata, prioriteras bort.

Cecilia sörjer att det är så svårt att få hjälp hos BUP och oroas över att de problem hon förr såg hos högstadielever nu kryper ned bland både mellanstadie- och till och med lågstadielever.

undefined
Cecilia Rogestam ägare av Lilla Pralinen

Ingen, allra minst Cecilia själv, hade kunnat förutspå vad som skulle hända 2012.

– Jag fyllde år, min man Stefan undrade vad jag önskade mig och hade nog hoppats på något enkelt som en parfym eller så, ler Cecilia. Men som mamma till tre barn på 2, 5 och 7 önskade jag egentid, att få göra något bara för mig själv.

Hon hittade ett kursprogram, snurrade pekfingret i cirklar över det och lät fingret landa, helt på måfå.

– Det var en helgchokladkurs i Nora. Och det var ju lite märkligt, jag är inte ens särskilt förtjust i choklad.

En pralinör som inte gillar choklad?

– Jag kan äta det, men har aldrig något sug efter det. Å andra sidan har jag alltid varit kreativ och blev lockad av det hantverksmässiga. När kursen var över var jag väl inte direkt helfrälst, men tänkte att allt hantverk kräver övning så jag beställde hem lite grejer och började experimentera.

undefined
Rosépeppar, chili, havssalt. Cecilia tillverkar både chokladkakor och praliner.

Det var nu inte helt lätt, hemma i köket samtidigt som tre barn åkte Bobbycar runt benen. Men hobbyn utvecklades och klockan 05–06.30 på morgnarna, medan familjen sov, fortsatte experimenten. Emellanåt for hon iväg på påbyggnadskurser.

Som bonddotter på en stor spannmålsgård hade hon en självklar ledstjärna: Vikten av att veta matens ursprung.

– Här skulle inga konserveringsmedel, onödiga färgämnen eller extrakt in. Jag ville lära mig tillverka så naturliga produkter som möjligt. Ren choklad med smaksättning av äkta champagne, verkliga hallon, genuin vanilj och riktig passionsfrukt.

Då blir pralinerna rätt dyra…?

– Jag är en sybarit. Att njuta av det goda handlar dels om att det ska smaka gott, dels om vetskapen att det är bra grejer.

Lilla pralinen har funnits sedan 2015, men det var först i augusti i år som Cecilia vågade satsa större och gå ner till en halvtidstjänst som skolkurator.

undefined
Att Cecilia Rogestam skulle bli pralinör var verkligen ingen självklarhet. Hon är ingen stor chokladälskare, men har blivit förälskad i själva hantverket.

Nu säljer hon sina praliner via fem Rekoringar i länet och via i en webbshop. En fysisk butik på gården i Vårdsberg håller öppet under Östgötadagarna, vid jul och påsk. Hon ordnar kurser hemma på gården i pralintillverkning och chokladprovning.

– Till 95 procent är det 50-pluskvinnor, men också en del möhippor.

Pandemin var tuff, även om många ändå unnade sig praliner mitt i det allmänna eländet. Nu går vi mot en lågkonjunktur. Då är det skönt att ha en halvtidstjänst i ryggen.

– Jag får ligga i, vill utöka mina 17 smaker och försöka öka omsättningen. Jag har ett stort driv. Å andra sidan vill jag inte ha anställda eller växa till något jättestort. Litenhet borgar för kvalitetskontroll.

undefined
Här kommer inga essenser in. Äkta champagne, riktiga hallon och verklig passionsfrukt är det som gäller.

Avslöja någon liten pralinhemlighet!

– Jag använder mörk choklad som skal och vit som fyllning. Den vita chokladen väger upp den mörka i sötma. Dessutom får den så vacker, individuell färg av smaksättningen. Vi äter ju med ögonen också.

Populäraste smakerna?

– Saltkola och mörk choklad med havssalt. Min egen favorit är den allra första jag tillverkade, citronpralinen.

Gillar familjen det du gör?

– Andra mammor bakar bullar, jag gör praliner. Barnen gillar dem, men jag tycker inte riktigt de äter dem med den andakt de borde, haha. Störst godisråtta är dock maken. Jag ser ofta i mina lager att han varit där och nallat.

I ett nybyggt hus hemma på gården håller Cecilia kurser i pralintillverkning och chokladens historia. "Tempereringen är det kritiska momentet."
I ett nybyggt hus hemma på gården håller Cecilia kurser i pralintillverkning och chokladens historia. "Tempereringen är det kritiska momentet."
Mitt jobbliv

Vem och vad: Cecilia Rogestam, 43. Skolkurator (50 %) och pralinör/VD på Lilla pralinen.

Bäst: Jag väljer själv mina arbetstider. Gärna 05–06.30 för pralintillverkningen.

Sämst: Inte så många arbetskamrater, men socialt utbyte vid kurstillfällena.

Om 10 år: Kör på med pralinerna. Det här är livet! 

Jobbigt jobbliv. Underbart jobbliv. Omväxlande jobbliv. Jobbliv som tog ny vändning.

Bor du i Linköpingstrakten och vill berätta om din yrkesvardag i serien "Mitt jobbliv"?

Mejla carina.glenning@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!