– Jag har svårt att förstå IVO:s kritik, säger Ulla Salmela Trosell.
Socialnämnden i Linköping har inte lyckats hitta bristerna i sina egna led, som ledde till den 14-årige Linköpingspojken Layth kidnappades och mördades i en gängkriminell konflikt. Därmed kan de inte heller åtgärda bristerna och hindra att samma sak händer ett annat barn. Det här är kärnan i kritiken från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som riktar en ovanligt missbelåten skrivelse till Linköpings kommun.
Layths första familjehemsmamma är kritisk till hur socialtjänsten hanterat pojken, vilket Corren beskrivit i tidigare artiklar. Hon larmade själv socialen om pojkens kriminella kontakter, men fick till svar att hon skulle backa undan.
Layth växte upp i Johannelund i Linköping och omhändertogs av socialtjänsten när han var tolv år, på grund av uppgifter om våld i familjen. Han placerades i familjehem i Nyköping. I samma familjehem bodde en äldre kille med kontakter i Stockholm, en historik av narkotikamissbruk och under sammanboendet greps killen för knarklangning till Nyköping. I tio månader hade socialtjänsten i Linköping kännedom om detta.
Correns granskning av socialjournaler och dokument har visat att varningssignaler om att Layth var på väg in i negativa kontakter och kriminalitet staplades på varandra. Medan socialtjänsten har hävdat att det inte fanns några sådana tecken.
Enligt lag ska socialen i Linköping utreda varför missförhållandet kunde uppstå – det vill säga, varför Layth kunde bli kidnappad och mördad under tiden som han stod under socialnämndens vård. Men utredningen når inte upp till lagens krav och svarar inte på frågan varför, enligt IVO.
Ulla Salmela Trosell, tills nyligen chef för avdelningen för barn och unga inom socialtjänsten, slår tillbaka mot kritiken:
– Min första tanke var att IVO har inget att kritisera oss för vad gäller vår handläggning, så då måste de hitta något annat. Och då får vi den här kritiken för vår utredning, säger hon.
Det är ju hård kritik ni får från IVO, innebörden är ju att ni på socialtjänsten inte kan socialtjänstlagen. Vad tänker du om det?
– Jag tycker att vi kan socialtjänstlagen, det vill jag hävda, säger Ulla Salmela Trosell.
Hon har studerat föreskrifter från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och ingenting där tyder på att Linköpings kommun har gjort en dålig så kallad Lex Sarah-utredning av händelserna. Hon säger att hennes organisation i flera ärenden har upplevt att IVO bara kritiserar, istället för att försöka vägleda kommunens socialtjänst i hur man skulle ha jobbat.
– Jag skulle önska att Ivo var en part som man kan lära sig av. De måste ju sitta på en hel bank av goda exempel. Men vi får aldrig den vägledningen, säger hon.
Sedan 2021 har Linköping haft flera mord och mordförsök mot tonåringar, som polisen kopplat till kriminella nätverks konflikter. Socialtjänsten har i flera år haft en insatsgrupp som ska hjälpa unga att hoppa av kriminell aktivitet.
I intervjuer med Corren har Ulla Salmela Trosell hävdat att kriminella grupperingar det senaste året ändrat sin taktik för att rekrytera barn och att socialtjänsten överrumplades av den snabba utvecklingen. Detsamma har socialen sagt till IVO.
Medan IVO menar att detta är en brist som socialen borde identifiera som en orsak, så menar Ulla Salmela Trosell att socialen inte hade kunnat agera annorlunda.
– Nu, idag, har vi däremot gjort flera åtgärder och infört arbetssätt som är stora förändringar, säger hon.
Men om ni har en kunskapsbrist, om ni saknar kunskap om hur unga rekryteras till kriminalitet, hur kan ni då säga att era bedömningar om det här barnet var rätt?
– Det är det jag säger, rekryteringen av barn eskalerade under våren 2023, det här tog oss på sängen, plötsligt användes barn som barnsoldater. Men efter det så har vi kompetensutvecklat.
Så om ni får det här framför er idag, ett barn som är på väg in i gängkriminalitet, kommer ni att förstå vad det är ni ser då? Har ni nu kunskap och beredskap för att se och förstå vad det är som händer?
– Vi har en bättre kunskap och beredskap idag. Men om vi alltid kan se det… Det går inte att garantera att det inte händer igen. Hur man rekryterar in barn och unga till kriminalitet, det är ganska sofistikerat. Så jag kan inte säga att vi alltid kommer att förstå och veta det. Jag tror inte att någon kan säga det, faktiskt.
Under hösten 2023, efter mordet på Layth och på grund av gängens eskalerande rekrytering av barn, gick socialtjänsten upp i förstärkt ledning för att förebygga och hindra rekrytering. Det är en tydlig åtgärd, menar Ulla Salmela Trosell, som socialtjänsten har beskrivit för IVO. I beslutet nämner IVO dock inget av detta och det borde ha funnits med, menar hon.
Mordet på Layth utreds av polisen i Stockholm eftersom han hittades död i Upplands Bro, nordväst om Stockholm. Utredningen omfattar även ett mord på en annan 14-årig pojke, som försvann från ett HVB-hem i Nyköping samtidigt som Layth försvann från sitt familjehem där. Den andra pojken hittades mördad i utkanten av Nynäshamn. Närmare trettio personer misstänks för olika brott i utredningen. Corren berättade i en artikel i maj om några av de misstänkta för mordet på Layth. Åklagaren beräknar att väcka åtal i början av 2025.