Chefen missnöjd med bussförares agerande

– Det här verkar inte ha skötts på rätt sätt.
Så kommenterar Östgötatrafiken händelsen med småbarnsmamman som inte släpptes ombord på en buss i Linköping.

Linköping2017-01-28 10:00

Det var den 30 december som Rahma, som bara vill framträda med sitt förnamn, inte släpptes ombord på bussen. På en inspelning hör vi hur bussföraren ropar till henne att hon inte följer brandföreskrifterna. Hon har då vid två andra tillfällen blivit uppläxad av samma bussförare, för att hon ställt sin lilla barnvagn – en sulky – på ett sätt så att den kan vara ett hot mot säkerheten ombord.

– Det här verkar inte ha skötts på rätt sätt. Orsaken till det inträffade är svårt att säga något om. Men sättet att hantera det på är jag verkligen inte nöjd med, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Det finns två inskickade klagomål från Rahma. I ett av dem finns ett svar från entreprenören Transdev som handlar om att föraren "alltid ansvarar för säkerheten ombord" och att man beroende på utrymme inte kan garantera att det finns plats för barnvagnar.

– Föraren ska göra en bedömning om det till exempel redan finns för många barnvagnar ombord, säger Näsström.

Men vid samtliga tillfällen har det enligt Rahma varit helt tomt vid barnvagnsplatsen och ganska få passagerare. Det finns till och med ett vittne från morgonen den 30 december som intygar att det var lugnt på bussen.

Ändå får hon inte ens gå ombord, vad säger du om det?

– Jag tycker att det är jättekonstigt! Vi skyddar inga dåliga beteenden. Att vara bussförare är ett serviceyrke. En passagerare som inte stör och som kan betala för sig har rätt att följa med.

Ni beställer trafiken från Transdev, vad kan ni göra?

– När vi vet att det går att ta reda på föraren så ser vi till att återkoppla informationen. Det är viktigt att den når fram till föraren så att föraren blir medveten om sitt beteende, svarar Näsström.

Transdev vill inte kommentera enskilda ärenden. En kommunikationsansvarig från Stockholmskontoret svarar via e-post att man gör internutredningar när det så krävs.

– Vi pratar med berörd medarbetare för att få dennes syn på saken, eftersom det ofta finns fler perspektiv på en händelse. Om utredningen visar att vår medarbetare har gjort fel kan det bli aktuellt med disciplinära åtgärder, svarar Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

På telefon poängterar hon senare att det är fel att låta en person inte gå ombord för att man en månad tidigare kan ha ställt barnvagnen felaktigt.

– Så ska det inte vara. Man har rätt att åka med bussen, om man följer reglerna. Men jag kan inte säga något om omständigheterna i det här fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!