Clara går sista året på naturvetenskapliga programmets spetsutbildning i matematik på Berzeliusskolan, något som passar henne perfekt.
– Jag har alltid gillat matte, ända sedan jag var riktigt liten, säger hon.
Ett intresse som skolan och lärare alltid stöttat henne i, tycker hon.
Hennes intresse och begåvning för ämnet har nu lett henne långt. Om några dagar får hon dra på sig den gula landslagströjan och representerar Sverige i VM för unga forskare.
Oavsett om man vinner eller inte, är det en stor framgång.
Hade det varit som vanligt, alltså ingen pandemi, så hade hon antagligen varit på väg till USA nu. Istället blir det en digital tävling.
– Lite trist, men jag klagar inte, säger Clara och skrattar.
När hon nu inte kom till USA så hoppas hon ändå kunna åka till London i sommar för att utnyttja ett stipendium hon fått till ett vetenskapsläger.
Hennes mattelärare, Mikael Rydfalk håller tummarna för att hon i alla fall kommer i väg på det.
Han är också en av två mentorer som Clara har.
– Men just mentordelen vill jag nog tona ner. Nu har Clara kommit till matematik jag aldrig har läst, säger han och skrattar.
Istället framhåller både Clara och han, Axel Hultman, professor på matematiska institutionen på Linköpings universitet.
– Han har hjälpt mig jättemycket, säger Clara.
Det är tack vare sitt gymnasiearbete hon vunnit en VM-plats. Gymnasiearbetet handlar om det som kallas diskret matematik och det är det som verkligen intresserar Clara. Hon skickade sitt gymnasiearbete till en tävling, gick vidare och hamnade till slut i den nationella tävlingen där man kan vinna platser i forskningslandslaget. Vilket hon gjorde.
En framgång för henne men också för Berzeliusskolan. I år blev Berzeliusskolan dessutom Sveriges bästa gymnasieskola i Kemiolympiaden och en av eleverna ska representera Sverige i den internationella finalen i Japan. Också den måste genomföras på distans.
– Vi är faktiskt bortskämda med duktiga elever, konstaterar Mikael Rydfalk.
För Claras del väntar universitetsstudier i höst, oavsett vad som händer i tävlingen. Hon ska plugga teknisk fysik och elektronik på universitetet i Linköping. Visst känns det lite lockande med en forskarkarriär efter det, men en civilingengörsexamen känns bra att ha.
– Den är bred och bra och då har man många valmöjligheter, säger hon.