Hjälpen kommer i form av en coach som på halvtid ska leda jobbet med rådgivning och stöd till företag som är intresserade. Trots att just de små och något större företagen har stora möjligheter att jobba med energieffektivisering så pågår det inte så mycket arbete med det. Något som en coach kan ändra på, enligt miljöstrateg Helena Kock Åström.
Vad är det en coach ska göra?
– Det behöver absolut inte handla om att göra jättestora förändringar. Det kan vara vanliga saker som att förändra belysningar, se över sin ventilation eller sätta timer på kylanläggningar, säger hon.
Nyttan kan bli dubbel för de företag som vill delta i projektet. De kan sänka sina kostnader samtidigt som de bidrar till en positiv klimatpåverkan. Det i sin tur gör att Linköping kommer ett litet steg närmare målet att vara koldioxidneutralt 2025.
Helena Kock Åström är noggrann med att påpeka att den kommunala energicoachen inte är en konkurrent till de energikonsulenter som redan finns.
– Arbetet handlar mera om att stötta företag för att de ska komma igång med sin energieffektivisering, säger hon.
Projektet med en energicoach ska pågå under tre år. Under samma tid ska också kommunens energirådgivning öka med 50 procent.